Franjevci iz Jajca traže da crkvom-džamijom u kojoj je okrunjen posljednji bosanski kralj upravlja država, a ne IZ

Crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke, foto: Fuad Čurčić, commons.wikimedia.org

Franjevci iz Jajca usprotivili su se u subotu inicijativi da srednjovjekovna Crkva svete Marije, u kojoj je krunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, a koju su osmanske vlasti nakon osvajanja Bosne pretvorile u džamiju, sada bude dodijeljena na upravljanje isključivo Islamskoj zajednici te su predložili da ovim objektom ravna Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika čime bi se pridonijelo stišavanju nacionalnih i vjerskih napetosti između Hrvata katolika i Bošnjaka muslimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojatanje objekta crkve Svete Marije s tornjem sv. Luke kojom su upravljali franjevci od 12. do 16. stoljeća, a koja je nakon pada Bosne pretvorena u džamiju Fethiju, odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, koja je desetljećima na popisu nacionalnih spomenika te je godinama mjesto prijepora lokalne Katoličke Crkve i Islamske zajednice kao i hrvatskih i bošnjačkih stranaka, nedavno je dobilo novi zaplet nakon što su tamošnji muslimanski vjerski predstavnici zatražili da isključivo upravljaju ovim objektom kao vakufom (vjerskom zadužbinom).

Tome se u otvorenome pismu u subotu usprotivio gvardijan fra Vinko Marković.
“Budući da se oko ovog spomenika kulture konstantno vode sporovi između Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH, a u poslijeratnom vremenu i političkih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda, što ima negativne posljedice za odnose katolika i muslimana u gradu Jajcu i BiH, smatramo da je najbolje rješenje da ovaj objekt zadrži svoj sadašnji status i da se o njemu brinu nadležne državne, federalne i općinske institucije”, navodi se u priopćenju za javnost kojega potpisuje jajački gvardijan.

On je pozvao predstavnike Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH te političke predstavnike dvaju naroda da u duhu međureligijskog dijaloga i međuetničkog povjerenja “ulože zajedničke napore da nacionalni spomenik Crkva sv. Marije sa zvonikom sv. Luke ne bude kamen spoticanja u vjersko-etničkim odnosima, nego spomenik kulture koji će svjedočiti o zajedničkoj povijesti i povezivati ove dvije vjerske i narodne zajednice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jajački franjevci upozorili su istodobno kako bi međunacionalnih i međuvjerskim odnosima naštetila eventualna odluka da ovim objektom isključivo upravlja Islamska zajednica.

“Nije prihvatljivo niti bi bilo razborito da spomenik koji je kulturno naslijeđe svih, postane isključivo vlasništvo samo jedne strane. Smatramo da bi takva odluka bila nepravedna i da bi imala nesagledive posljedice za vjerske i etničke odnose u gradu Jajcu i našoj domovini Bosni i Hercegovini”, upozoravaju jajački franjevci.

Oni su izrazili uvažavanje za činjenicu da je taj objekt više od tristo godina služio i kao džamija (od 1528. do 1832.) te da “u simboličkom i duhovnom smislu važan i jajačkim i bosansko-hercegovačkim muslimanima”. Ovaj objekt je izgorio kao džamija te je s dolaskom austrougarske vlasti proglašen zaštićenim nacionalnim spomenikom, a tu su odluku potvrdile jugoslavenske, te kasnije bosanskohercegovačke vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crkvi svete Marije je 1461. okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, kojega je osvajačka Osmanska vojska smaknula dvije godine kasnije.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.