HAZU: Predavanje o Teoriji brojeva i kriptografiji

Akademik Andrej Dujella održao je danas predavanje na temu „Teorije brojeva i kriptografija“ u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Predavanje se odnosilo na primjenu matematike u šifriranju koje je povezano s teorijom brojeva i kriptologijom“, rekao je akademik Andrej Dujella.

Teorija brojeva je grana matematike koja se bavi proučavanjem svojstava cijelih brojeva, dok je kriptologija, šifriranje ili tajnopis znanstvena disciplina koja proučava metode za slanje poruka u takvom obliku da ih samo onaj kome su namijenjene može pročitati, a danas se koristi radi zaštite podataka u financijskom sektoru, u vojne svrhe, a nekad se kriptografija smatrala i oružjem.

Osnovni pojmovi u kriptografiji su, naglasio je Dujella, osnovni algoritam, šifriranje ili kodiranje, dešifriranje ili dekodiranje i ključ, odnosno način šifriranja i dešifriranja podataka, a glavne metode kriptografije su transpozicija i supstitucija. Danas je najmoderniji kriptosustav Advanced Encryption Standard (AES) koji je moguć zahvaljujući pojavom binarnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Dujella rođen je 1966. godine u Puli. Redoviti je profesor na Matematičkom odjelu PMF-a u Zagrebu, a od 2012. godine redoviti je član Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU. Akademik Dujella podigao je svjetska istraživanja iz teorije brojeva u hrvatskoj matematičkoj sredini na vrlo visoku razinu i inicirao istraživanja eliptičkih krivulja koja su važna za teoriju brojeva, ali i ključna za teoriju kodiranja. Zahvaljujući radu akademika Dujelle, napravljen je golem napredak u smjeru dokazivanja slutnje o nepostojanju Diofantove petorke te je on povezao taj problem s teorijom eliptičkihkrivulja. Radeći na navedenome problemu, otvorio je novi smjer istraživanja u teoriji brojeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.