HNK Zagreb u 2015. posjetilo gotovo 97 tisuća ljudi

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu tijekom ove godine bilo je 16 premijera i ukupno 247 predstava koje je vidjelo gotovo 97 tisuća posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bili su to literarni i teatarski susreti, susreti klasičnoga i suvremenoga repertoara, društveni susreti, susreti umjetnika i građana, susreti na mjestu na kojemu rubna zbivanja postaju središnjima”, izvijestila je u priopćenju intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč.

HNK Zagreb se velikim dijelom oslonio i na koprodukcijske projekte, kojih je bilo čak šest: opera “Mimi” ostvarena je u koprodukciji s kazalištem Bouffes du Nord iz Pariza; “Madame Buffault” u koprodukciji s Muzičkom akademijom i Muzičkim biennaleom Zagreb, s kojim je u koprodukciji postavljen i balet “Kraljevi bogova”. Predstava “Mi smo kraljevi, a ne ljudi” Matije Ferlina koprodukcija je HNK-a Zagreb i Kunstenfestivaldesartsa u Bruxellesu, a opera “Pelleas i Melisande” s kazalištem Opera Comique iz Pariza. Tu je i projekt “Evanđelje” Pippa Delbona, u zajedničkoj produkciji s Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene.

Drama HNK-a izvela je u 2015. ukupno 108 predstava. Ravnatelj dramskog ansambla Ivica Buljan istaknuo je kako je riječ o predstavama koje su se kretale “od onih koje znaju pokazati svakodnevna zapažanja, do duboke refleksije svijeta”, a kojima je cilj “skinuti elitistički pokrov” sa središnje nacionalne kazališne kuće. HNK Zagreb u 2016. “ulazi s mjesta koje od nas traži novi pogled na svijet, nove priče, nove pristupe”, poručio je Buljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 68 opernih izvebi u 2015., po riječima ravnatelja Opere Nikše Bareze, podiglo je kvalitetu izvedbe opernog ansambla toga teatra na europsku razinu u smislu istraživanja i rada na realizaciji djela. “Ove 2015. godine nastojali smo postavljati i obnavljati operna djela na način najbliži njihovu izvorniku, u najširem smislu te riječi, moglo bi se reći, radeći na način jednoga kreativnog laboratorija uz ulaženje u najdublje pore zahtjeva i struktura tih opera”, kazao je Bareza. Na takav se način obnovio, vrlo uspješno, “Seviljski brijač” Gioachina Rossinija i “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, a jednako su minuciozno pripremane premijere “Ekvinocija” Ivana Brkanovića u ožujku, te opere Giuseppea Verdija “Traviata” u rujnu i “Sicilijanske večernje” u listopadu, ocijenio je.

U protekloj godini ostvaren niz gostovanja

Ambiciozan repertoar Baleta HNK-a Zagreb, koji je u 2015. uključivao ukupno 67 izvedbi, obuhvatio je sve smjerove – od klasičnoga baleta, koreodrame, neoklasičnoga plesnog izričaja sve do suvremenoga i modernoga plesnog pokreta, kazao je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina. Ansambl Baleta, “ansambl izvrsne kvalitete i velikih potencijala, ansambl spreman na nove izazove, ansambl odlične radne discipline, s kojim je užitak raditi”, nastavit će i u novoj godini stavljati nešto veće težište na klasične baletne predstave, poručio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produkcije HNK-a Zagreb ostvarile su u protekloj godini niz gostovanja, osam u Hrvatskoj te devet u inozemstvu, a teatar je na svojoj pozornici tradicionalno ugostio Festival svjetskog kazališta.

Novi, vrlo uspješan projekt “Filozofski teatar” ugostio je u siječnju Slavoja Žižeka, te Saskiu Sassen i Richarda Sennetta u veljači, Thomasa Pikettyja u travnju i Vanessu Redgrave u listopadu.

“HNK u vašem kvartu” okupio je sve ansamble HNK-a Zagreb u obilasku šest zagrebačkih kvartova, zaključno sa završnom svečanošću održanom 29. lipnja na Trgu maršala Tita, gdje je predstavljena nova sezona HNK, otvorena 26. rujna Danom otvorenog trga s cjelodnevnim programom na prostoru oko kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNK od rujna 2015. provodi i umjetnički program za škole, dok je uspješno nastavljen program “Tajna povijest kazališta” koji uključuje posebno osmišljene grupne obilaske zgrade kazališta prema scenariju Ive Sille, a pod vodstvom glumaca zagrebačke Drame. Grupe se kreću po mjestima inače zatvorenima za publiku i klasične obilaske, otkrivajući “skrivenu stranu kazališta”.

Za HNK je 2015. bila uspješna i u pogledu nagrada, kojih je upisano čak 17, od Nagrade Marul Marulićevih dana Almi Prici, do niza Nagrada Hrvatskog glumišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.