Ivica Šola: Vladavina zakona vrijedi za sve – i za “nacionaliste”, “populiste” – osim za ilegalne migrante

lažno
Foto: Knjižara Nova

“Kako idu izbori za Europski parlament, poglavar Katoličke crkve otvoreno se bacio u političku arenu da bi podupro ideju više Europe, te se jasno obrušio na “suvereniste, populiste, nacionaliste, ksenofobe” koji su prijetnja ideologiji globalizma i europeizma, čije je ovaj papa postao istaknuti glasnogovornik. Elem, tako je uoči europskih izbora prošlog tjedna papa Franjo okupio u okrilju Papinske akademije za društvene znanosti stručnjake iz cijelog svijeta da rasprave o temi “Nacija, država, država nacija”, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomično prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za ovaj trust mozgova, najveća su prijetnja današnjoj Europi i svijetu države koje, zbog nacionalizma, imaju krivi koncept suvereniteta koji “isključuje drugog”, i koji je prijetnja miru u Europi i svijetu. Taj drugi kojega bezuvjetno treba zaštititi jest imigrant, pa makar bio i ilegalan, kakvih je ogromna većina. Dakle, vladavina zakona vrijedi za sve, pa i za “nacionaliste”, “populiste” i druge Europljane, osim za ilegalne migrante iz islamskog svijeta

(…)

Koji je onda kriterij, prema papi Franji i umnicima koje je okupio u Vatikanu, da nekoga proglasite nacionalistom? Jednostavan: svatko tko odbije primiti ilegalne (!) migrante iz islamskog svijeta koji ne bježe ni od rata ni od gladi, taj je – nacionalist!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što taj “nacionalist” traži vladavinu prava, to što taj “nacionalist” traži da oni koji dolaze poštuju jednakopravnost spolova, da ne štipaju žene po ulici, da se ne zatvaraju u geta, nego da prihvate pravila kuće u koju su došli, i to je valjda – nacionalizam.
Kako je vidljivo iz duha dokumenata, za Papu i umnike koje je okupio suverenitet, nacija i država inherentno su negativni, pa i pojmovi neprikladni “eri globalizacije”, čitaj “ideologiji globalizma”, koje je bit ideologija drugoga i sotoniziranje svojega, zapadnoga. Sam papa Franjo na audijenciji se obratio sudionicima skupa žestoko se obrušivši na “konfliktni nacionalizam” i “podizanje zidova”.

(…)

Papa dalje kaže da je izvor napetosti u ovim migratornim valovima “pozivanje na suverenost država”, a da se one same ne mogu s time nositi, pa je rješenje u “globalnom kompaktu”, odnosno Marakeškom sporazumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Ovaj je pak skup Papa trasirao još u veljači ove godine potpisujući s velikim imamom najvećeg islamskog (sunitskog) sveučilišta “Al-Azhar” Ahmadom Al-Tayyebom dokument “Ljudsko bratstvo za svjetski mir i suživot ljudi”, koji se u preambuli poziva na Boga, ali nije jasno kojeg, budući da Kur’an (112, 2, 4) jasno kaže da kršćanski trojstveni Bog nije njihov Bog, pa se može zaključiti da se Papa i veliki imam pozivaju na Alaha, jer Alah nema sina, “niti je rođen, niti je rađao”, pa Isus ne spada u taj dokument.

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je impresivan redak u kojem Papa i imam pozivaju da ovaj dokument postane objektom izučavanja na svim odgojno-obrazovnim razinama kako bi se “posvuda branila prava progonjenih i posljednjih”. Budući da su kršćani u (islamskom) svijetu već dugo najprogonjenija svjetska skupina, istrijebljeni su do kraja baš u zadnje vrijeme, tako da u islamskom svijetu više ne morate braniti progonjene jer su pobijeni, ostaje da branimo migrante iz islamskog svijeta od europskih nacionalista i populista.

Papa Franjo je u svojem prvom dokumentu, ekološkoj enciklici “Laudato sii”, stao u obranu okoliša i ugroženih životinjskih vrsta, na matrici Ala Gora, a sada se svim silama upeo u zaštiti migranata. Sve goruća pitanja kršćanstva, kršćana i Crkve. Ali koga briga, idu EU izbori, Papu za šefa Komisije!”, zaključuje Šola u kolumni.

*Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.