Izložba ‘Putevima bokeljskih Hrvata’ od 6. studenoga u Muzeju Mimara

Foto: Fah

Izložba “Putevima bokeljskih Hrvata” otvara se 6. studenoga u zagrebačkom Muzeju Mimara, kao dio istoimenog društveno-edukativnog projekta koji je pokrenut s ciljem očuvanja kulturne baštine bokeljskih Hrvata, boljom razmjenom kulturnih dobara i razumijevanjem između Hrvatske i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi, koja se može razgledati do 16. studenoga, zagrebačkoj publici predstavit će se radovi dvoje cijenjenih bokeljskih umjetnika koji propituju teme iz svog zavičaja – fotografkinje Tanje Nikolić i slikara Slobodana Bobe Slovinića, čije opuse u kompatibilnu cjelinu povezuju karakterističan i vrlo osoban likovni rukopis.

Tanja Nikolić predstavlja seriju fotografija, “Čekanje”, koje prikazuju pasivno stanje žene koja kao majka, sestra, žena čeka muža, brata ili oca, čime govori o poziciji žena nametnutoj na prostoru Mediterana.

“Žena zapravo čeka priliku, želju, nadu, neizvjesnost i sreću”, napominje se u najavi izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina zagrebačka izložba sastoji se od pet priča: Epska, Zavjet (Žena pomorca), Obećanje (Mlada koja čeka), Čekati danas i Košmar, koje govore o čekanju kao svojevrsnoj tradiciji na meditarnskim prostorima.

Slobodan Bobo Slovinić je u razdoblju od skoro 60 godina rada ostvario više od 20 slikarskih ciklusa, među kojima se posebno ističu Le Corps i Mediternski horizonti, koje će predstaviti u Zagrebu.

Tema ciklusa Le Corps je ljudsko biće, obezličeno ljudsko stvorenje, dok suštinu Mediteranskih horizonata, čine primorski ambijenti u kontrastu s mirnom i horizontalnom morskom površinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U rasponu od asocijativnog do poluapstraktnog, javljaju se brojni školjevi, seke, grote, ponte, prevlake, koji čine neizbrisivi dio autorove podsvjesti i genetskog koda”, kažu iz “Mimare”.

Kako se ističe, izložba koja će Zagrebu predstaviti bokeljske umjetnike podsjetit će na povezanost hrvatskog naroda i Boke kotorske, koju se još naziva i Zaljevom hrvatskih svetaca te naglasiti doprinos Hrvata bogatom kulturnom i povijesnom naslijeđu Boke kotorske i Crne Gore.

Na otvaranju će biti prikazan dokumentarni film o nedavno održanom nastupu Ansambla LADO u Tivtu te djelovanju Hrvatske bratovištine ”Bokeljska mornarica 809”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt se održava pod supokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjednika CG Mile Đukanovića.

Partneri projekta su Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.