Izložba radova dr. art. Nazor Čorda u Zaboku: Anđeli skriveni u tepihu

čorda
Foto: Tomislav Radić, dr. Dijana Nazor Čorda

U reGALERIJI u Zaboku do 20. 5. 2022. može se pogledati izložba radova dr. art. Dijane Nazor Čorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi je izloženo trinaest slika koje su nastale tijekom doktorskoga studija Dijane Čorda od 2014. do 2016. godine. Slike su u vizualnom spektru apstraktne, ali u infracrvenom području na 1000 nm nalaze se različiti figurativni motivi i citati.

Radovi su nastali na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu.

Posebnost izložbe

Bogatstvo mogućnosti u izradi tepiha i tapiserije, likovna raznolikost i taktilnost, potaknulo je umjetnicu da iskuša tu metodu i u mediju vune. Povod ovoj izložbi dva su tepiha koji su izrađeni u Regeneraciji u Zaboku po uzoru na slike u akrilu: Nevidljivi čuvari 1 i Nevidljivi čuvari 3. Tepisi su nastali metodom ručno taftane vune. Pri izradi su kombinirane tehnike velur i bukle kako bi se postigla reljefnost i dinamika površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što tapiserija i tepih imaju uporabnu funkciju te zvučnu i toplinsku izolaciju, njihova je posebnost i u tome što ih publika može dotaknuti, osjetiti njihovu teksturu te na taj način ostvariti interakciju i prisnost s umjetničkim djelom.

Zahvaljujući suradnji s reGALERIJOM, nakon brojnih pokusa, tehnološki se uspjelo dobiti tzv. blizance boja u jednom sloju u tehnici vune. To je omogućilo izradu prvog tepiha s IR dvostrukom slikom na svijetu.

Slika Nevidljivi čuvari 1, u kojoj prevladava zelena boja, simbol rasta, harmonije, svježine, izvedena je u vizualnom spektru, dok je slika Nevidljivi čuvari 3 u plavoj boji koja simbolizira povjerenje, istinu, vjeru, izvedena u dva spektra – vizualno i bliskom infracrvenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o jednom djelu, ali dvjema slikama na istoj podlozi tkanine. Nevidljiva slika, tepih prikazuje stilizirani motiv anđela u akromatskim bojama po uzoru na originalnu sliku. Nevidljivu sliku promatra se korištenjem infracrvene kamere koja otkriva sasvim drugu, figurativnu sliku nevidljivu bez kamere. Infracrveno slikarstvo omogućuje dodatnu umjetničku slobodu slikanja motiva iz podsvijesti i tajnih poruka koje se želi skriti u nevidljivi spektar.

Skrivena slika i skriveni dvostruki potpis trajno su prisutni na istoj podlozi a gledatelj ih može promatrati kad god poželi upotrebom IR kamere. Posebnost je ove izložbe u tome što je njome potvrđena mogućnost uspješne primjene metode InfraRedArta i u tehnici vune.

O autorici

Dijana Nazor Čorda (Split, 1971.) doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture – restauratora. Iste godine dobiva nagradu Fakulteta. Od 1995. izlagala je na 39 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Od 1993. sudjelovala je na više od 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te na četrdesetak likovnih kolonija. Stručno se usavršavala na rezidencijalnom boravku u Parizu (Cité Internationale des Arts 2006.).

Djela joj se nalaze u fundusima više muzeja i privatnih zbirki. Od 2007. do 2020. voditeljica je likovnog i dječjeg programa Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best unutar kojega je autorica i voditeljica na trima projektima: Međunarodnom festivalu umjetničkih zastavica Zagreb, Cest klupaonici, Festivalu umjetničkih naljepnica Art Walk te je koautorica Najfotografije. Koautorica je devet udžbenika iz likovne kulture Pogled, potez i Opažam, oblikujem za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole te triju priručnika za učitelje likovne kulture, Zagreb, Profil Klett.

Dr. art. Nazor Čorda dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Za doprinos u likovno-pedagoškom radu dodijeljene su joj dvije državne nagrade: Godišnja državna Nagrada Ivan Filipović 2012. i Odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića 2013. Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti od 2013. godine.

Objavljeno joj je više znanstvenih i stručnih radova te je sudjelovala na više domaćih i međunarodnih konferencija. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a te Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.