Izložba zaplijenjenih krivotvorina “Ljepota lažnog sjaja” gostuje u Varaždinu

Foto: Thinkstock

Nakon predstavljanja izložaka krivotvorenih umjetnina prošle godine u Zagrebu, Muzej policije ove godine dio svoje Kriminalističke zbirke predstavlja u Gradskom muzeju u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba će biti svečano otvorena u Gradskom muzeju Varaždin (Palača Herzer) na Franjevačkom trgu u petak, 11. kolovoza, u 20 sati, a njen je razgled moguć do 24. rujna ove godine.

Kako je zbirka u stalnom nastajanju u Varaždinu će biti izloženo nešto više krivotvorina nego u Zagrebu, a od zvučnijih imena policija izlaže krivotvoreni rad potpisan imenom čuvenog talijanskog slikara Amedea Modiglianija (1884.-1920.)

Da je riječ o krivotvorinama povjesničarima umjetnosti, akademskim slikarima i likovnim kritičarima ponekad je dovoljan detaljan vizualan pregled, dok su neke krivotvorine identificirali sami umjetnici ili članovi njegove obitelji. No ipak, neke od krivotvorina su vještačene raznim metodama u laboratorijima kao što su Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov laboratorij u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, kažu u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izložba je namijenjena svim interesnim i dobnim skupinama te je edukativnog karaktera jer se njome želi poučiti građane da lakovjerno ne nasjedaju na oglase tipa: ‘Prodaje se povoljno originalni Murtić. Cijena – sitnica'”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Popratni program ove izložbe čine tematska predavanja i filmske projekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.