Kardinal Bozanić: ‘Želio bih da na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata slavimo misu u katedrali ili ispred nje’

Foto: Snimka zaslona

U HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje javili su se glavni projektant obnove zagrebačke katedrale arhitekt Damir Foretić i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bili smo u katedrali, pregledavali smo još jednom kripte koje smo otvorili, da vidimo kakva nam je pozicija kripti da možemo napraviti sigurno temelje za skele koje moramo postavljati u samom svetištu. Iza katedrale, na mjestu između sakristije i katedrale smo dizali kompletnu drvenu nadstrešnicu koja je služila kao streha za spremanje nekih stvari koju je potres srušio, jer su neki elementi pali s katedrale. To smo demontirali. Jedna ekipa radi na tavanu, u krovištu katedrale, na južnoj strani, u koji je udario dio južnog zvonika”, istaknuo je Foretić.

“Pripremamo i statičke i analitičke studije koje će pokazati kako riješiti pitanje vrhova zvonika. Vjerojatno će ići nekakav natječaj, ne znam kako odluči odbor za obnovu.”

“O katedrali se vrlo malo govorilo i o toj obnovi, ne znam koji je razlog tome, ali cijeli posao koji smo mi radili sve ove godine je bilo uređenje kamene plastike. Sve elemente prve, druge, treće galerije, to je sve konstruktivno ojačano, izračunato na potres i tu nije ništa oštećeno u ovom potresu. Onaj drugi dio gore su se radili “kozmetički zahvati” da se elementi koji su se rastopili u zadnjih 100 godina vrat nazad. Mi smo vrlo minimalno zadirali u sam kamen gore i nije se tražilo od nas da se to konstruktivno ojača.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li dalje neke dijelove trebati ojačati, ovisi o statičkoj analizi. Vezano uz to su i troškovi pa je prije toga nemoguće procijeniti koliko će što koštati. Snimamo, mjerimo i crtamo detaljno sve pukotine i oštećenja.

O donacijama bolje znaju članovi odbora koji su te financije i vodili sve ove godine. Nešto je bilo i iz proračuna, ministarstva kulture, ali nije to nikad dovoljno i ne možete s malo sredstava puno napraviti.

Bozanić: Katedrala skuplja prošlost, živi u sadašnjosti i mora biti otvorena za budućnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo nekoliko sastanaka dosad oko obnove katedrale. Pratim sve što se događa, i moram na neki način davati i smjernice. Sigurno da nam je potres bio veliki izazov, suočili smo se s posebnim stanjem. Trebamo pristupiti onome što je sada i gledati od ovog trenutka danas, sutra i prekosutra. Katedrala je tu. Ona je središnja, ako smijemo reći zgrada grada Zagreba, ona je na neki način centar Zagreba, simbol hrvatskog naroda, predstavlja duh i ljude Hrvatske, memorijal. Ona skuplja prošlost, živi u sadašnjosti i mora biti otvorena za budućnost.”

O otvorenju katedrale, rekao je da je teško biti prorok.

“Ja bih želio, ako ne iz katedrale, na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, ovdje slavimo misu. Možda ispred katedrale. I da pođemo prema Kamenitim vratima da se zahvalimo Bogu za sve što nam daje. Sjećam se da sam 19. ožujka kad sam na privatan način, zajedno s pomoćnim biskupima, hodočastio blaženom Alojziju Stepincu i Majci Božjoj od Kamenitih vrata moleći da nas sačuvaju u svemu što nam se sprema. Moramo zahvaliti Bogu da je potres koji je teško pogodio Zagreb ipak zaštitio ljudske živote. Jedna djevojčica je svijet koji je išao prema nebu i imamo puno suosjećanja s njom i njezinom obitelji. Ali Bog je zaštitio živote i moramo ići dalje. Apeliram da se prvo pomogne obiteljima koje su ostale bez krova nad glavom.”, ističe kardinal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.