Kip pape Ivana Pavla ll. na ulazu u Omišalj

Brončani kip pape Ivana Pavla ll., rad akademskog kipara Vida Vučaka, postavljen je danas uz prometnicu na ulazu u Omišalj na otoku Krku, a blagoslovio ga je krčki biskup mons. Valter Župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomen obilježje Ivanu Pavlu ll. postavljeno je na poticaj Krčke biskupije, uz potporu lokalnih vlsti, gospodarstvenika i drugih donatora, a u spomen papinu boravku na Krku tijekom pastirskog pohoda Hrvatskoj u lipnju 2003.

Kip pape napravljen je s uzdignutom desnom rukom koja blagoslovlja, dok je lijevom oslonjen na križ, odnosno Isusa Krista.

Ispod kipa je natpis „Sveti Ivane Pavle ll. moli za nas“, a ispred njega simbolično su prikazani more, valovi i kvarnerski otoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omišaljski župnik Anton Bozanić podsjetio je kako je 5. lipnja 2003., papa prvi puta stupio nogom na krčko tlo, naglsivši kako se spomen obilježjem željelo označiti papina prisutnost koja je ostavila pečat.

Pošlo se od činjenice da je papa Ivan Pavao ll. za vjernike svetac, i njegov lik zrači vedrinom, duhovnošću i nadasve svetošću, rekao je, opisujući tijek dogovora i nastanka spomenika.

Omišaljski župnik rekao je kako je kip Ivana Pavla II. postavljen tako da bude blizu i dostupan običnom čovjeku, da ga svatko može dodirnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krčki biskup Valter Župan kazao je da se tim spomenikom stanovnici Krka pridružuju onima koji su se htjeli odužiti papi, koji je bio dalekovidan i hrabar u korist svih naroda, a posebno onih čije su duhovne i materijalne izvore grabili drugi.

Odvažnom i do tada neviđenom državničkom odlukom, papa Ivan Pavao ll odlučio je prvi priznati državnu neovisnost Republike Hrvatsku, čime je utjecao da to potom učine i drugi, rekao je krčki biskup.

Akademski kipar Vid Vučak rekao je, govoreći o skulpturi, kako je u papinoj mistici vjetar, koji je simbol teškog vremena protiv kojeg se borio i kojega je uspio pobijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je kip Ivana Pavla II. postavljen na mjesto uz koje se, ako se dolazi na Krk, mora proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.