Klanjanje za Domovinu – što svaki Hrvat treba znati o svetištu Sveta Mati Slobode?

Sveta Mati Slobode
Zagreb, 2.11.2017 - Održana je Misa zadušnica na Dušni dan za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrbačkom Jarunu. Misu je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode nastala je na mjestu na kojem je puk molio krunicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je svetište znak vremena i stalan podsjetnik na one koji su svoje živote položili za hrvatsku slobodu.

“Na slavu Trojedinoga Boga, u čast Blažene Djevice Marije, ova se crkva podiže kao zadužbina hrvatskih katolika da se u njoj trajno prikazuje Kristova žrtva za sve koji su darovali živote za dobrobit i slobodu svoje domovine”, piše u povelji posvete crkve Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, 17. rujna bit će cjelonoćno klanjanje za domovinu u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu, s nakanom za duhovno buđenje i obraćenje hrvatskog naroda.

Klanjanje je počelo u 22h i trajat će do jutarnje sv. mise u subotu ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Marija uvijek prati hrvatski narod na njegovom putu

Hrvatski vjernički puk oduvijek vjeruje da ga Marija zagovara i prati na njegovu povijesnom putu. Njoj se utjecao osobito tijekom svojih križnih putova kroz povijest. Tako i u vrijeme Domovinskog rata. Krunica je spontano postala zaštitni znak naših branitelja, a narod ju je molio u svim crkvama i na javnim mjestima, vjerujući da će nas Bog, po zagovoru Blažene Djevice Marije, spasiti od prijetećeg uništenja, piše hkm.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode nastala je na mjestu na kojem je puk molio krunicu.

Ideju o izgradnji crkve dao je don Petar Šimić. On je liturgijski i funkcionalno osmislio prostor i vodio cjelokupnu izgradnju. Crkva je izgrađena po nacrtu arhitekta Nikole Bašića. Godine 1993. došlo je do ideje za izgradnju, 11. studenoga 1995. postavljen je kamen temeljac, koji je donesen iz Trsatskog svetišta, odakle potječu drevne litanije iz kojih je preuzeto ime Sveta Mati Slobode.

Svetište je sjećanje na sve koji su svoj život dali za Hrvatsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon punih pet godina izgradnje, 12. studenoga 2000., zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je crkvu i oltar. Tom prigodom u oltar su ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca. Ovo je svetište znak vremena i stalan podsjetnik na one koji su svoje živote položili za našu slobodu.

Smisao je svetišta gajiti vjeru hrvatskoga puka u zagovor Blažene Djevice Marije te očuvati od povijesnog zaborava ime svakoga hrvatskog branitelja koji je darovao svoj život za domovinu. Molitvom za domovinu i za sve koji su za nju položili živote ova spomen crkva ulazi u niz hrvatskih zavjetnih marijanskih svetišta.

Pieta – hrvatska žena drži na rukama umirućeg sina branitelja Hrvatske

Zaštitni znak svetišta predstavlja potresan prizor Pietà. Predstavlja ga hrvatska žena iz puka: na skutima drži svoga umirućeg sina, hrvatskog branitelja s krunicom oko vrata. Iz rane mu kaplje krv koja, padajući, na tlu tvori hrvatski grb. Zaštitni znak izradio je Ivan Lacković Croata.

Iza oltara je kenotaf – prazan grob. U njemu je, oko oltarnog reljefa proslave uskrslog Krista i Marije, ispisana jedinstvena spomen knjiga, imena poginulih branitelja uklesana u stijenke kenotafa. Svaki je branitelj predstavljen imenom, inicijalom očeva imena, prezimenom, godinom rođenja i pogibije. Tako kenotaf čuva od povijesnog zaborava spomen na svakog branitelja poginulog u Domovinskom ratu.

U kenotaf je uklesano 15 840 imena poginulih branitelja, a njihov je popis dobiven od Ministarstva branitelja. Podnožjem popisa proteže se suptilan, prozračan, od stakla izrađen križni put, koji su, zajedno s Kristom, prošli naši branitelji.

Pietà Croatica, na istočnom pročelju svetišta, uklesana u kamen, okrenuta u lici Hrgovići koja vodi prema Jarunskom jezeru, poziva prolaznike i jarunske izletnike da malo zastanu i pomole se za poginule branitelje, što mnogi i čine. Tako to mjesto poprima obilježje kapelice Majci Božjoj na otvorenom.

Ispod teksta je Krist u padu, rad kipara Marijana Gajšaka. Na južnoj stijeni kenotafa stoji uklesan tekst Božidara Prosenjaka: Ako vam je težak stijeg čestitosti, utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti, mi ćemo ga držati, s potpisom Vaši branitelji. Time poginuli branitelji ostaju našim budućim pokoljenjima trajan poticaj u čestitosti življenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.