Klapa Allegre: Rijetke ruralne obrade hrvatskih božićnih napjeva

Foto: Zdenko Pušić

Ženska klapa Allegre iz Osijeka jedna je od rijetkih koje njeguju ruralne obrade hrvatskih božićnih napjeva na ovom teritorijalnom folklornom području. U srijedu, 4. siječnja, u franjevačkoj crkvi sv. Križa u osječkoj Tvrđi, posebnim izvođenjem odabranih božićnih pjesama, predstavila se osječkim slušateljima, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnička voditeljica prve ženske klape na našem području je Ana Bilmez (u suradnji s korepetitorima Milanom Bilmezom i Viktorom Benkotićam). Skupinu čini pet zaljubljenica u klapsko pjevanje i umjetnička voditeljica, koja je i vokalni izvođač. To su: Josipa Bošnjak i Jasna Jakovljević (soprani 1); Danijela Butković i Kristina Glavica (sopran 2 i alt 1); Ana Bilmez (alt 1) i Lidija Blagojević (alt 2). Uz klapu je na koncertu kao gost nastupio mladi osječki sastav Jamm (Viktor Benkotić, Josipa i Mario Bošnjak te Ana i Milan Bilmez).

Program se tako sastojao od tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama i božićnih skladbi drugih provenijencija (starijeg i novijeg datuma). Sveukupno je bilo jedanaest skladbi podijeljenih u tri dijela.

Od brojnih (prelijepih) tradicijskih hrvatskih božićnih pjesama, na ovom je koncertnom programu izdvojeno samo pet (hrvatskog tradicijskog nacionalnog obilježja). Obradili su ih vrsni predstavnici hrvatske etnomuzikologije: Lj. Stipišić, E. Šinka, Franjo Dugan, Zdenko Runjić te M. Lešćan. Primjerice, ‘U to vrime godišta’ (ruralni zvuk altistica A. Bilmez i L. Blagojević), ‘Nebesko djetešce’ (muzikalnost isprepletanja četiriju dionica, mezzosopran D. Butković), ‘Rodio se Bog i čovjek’ (odlična dikcija, solistica J. Bošnjak, J. Jakovljević,); ‘Danas se čuje’ (razrađenost dionica), ‘Veseli se Majko Božja’ (s pedigreom folklorne povijesne vrijednosti, kakav nosi obr. Lešćan, uz sudjelovanje svih solistica i altistice L. Blagojević).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu koncerta, uz klapu Allegre nastupio je i mladi osječki sastav ‘Jamm’ (Viktor Benkotić, Josipa i Mario Bošnjak te Ana i Milan Bilmez) s pjesmama, odnosno parafrazama skladbi Deck the Hall, Night Divine, Hallelujah. Iz njihova nastupa posebno se izdvaja Mario Bošnjak (već profesionaliziranog glasa, odlično interpretiranih visina.

Ideja vodilja kojom se u crkvi sv. Križa predstavila ženska klapa Allegre bila je prigodni glazbeni materijal ‘za dane Božića’ u ruralnoj obradi. Istovremeno, to bi označilo i razvijanje posebnog stila pučkog crkvenog tradicijskog pjevanja u nas (klapskog).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.