Kongres muzealaca: pred muzejima u 21. stoljeću su veliki izazovi

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Milvana Arko-Pijevac kazala je danas na svečanom otvaranju 3. kongresa muzealaca Hrvatske da su pred muzejima u 21. stoljeću veliki izazovi u pristupu publici, u komunikaciji s posjetiteljima svih dobi te u ulozi u razvoju društva i gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 3. kongresu muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem će se do 11. listopada raspravljati o upravljanju muzejima, zbirkama i informacijama u 21. stoljeću, o resursima i strategiji upravljanja muzejima, o suradnji u regiji te o jačanju uloge muzeja u razvoju društva.

Milvana Arko-Pijevac istaknula je da je cilj kongresa jačanje muzejske zajednice u široj regiji, da su se muzealci iz više zemalja susreli na kongresu kako bi vidjeli kako muzejska djelatnost i zajednica mogu pridonijeti razvoju društva te koja je pri tom njihova uloga.

Ocijenila je da je uloga muzeja sigurno pozitivna, da muzeji njeguju toleranciju i mir, rade na povezivanju, poštivanju različitosti i ukazuju na neophodno zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se i muzeji u Hrvatskoj nastoje mijenjati te da je za to, kako bi promjene bile kvalitetne, potrebna infrastuktura i logistika.

Zakonskim izmjenama muzeji će dobiti nove kadrove, kao što su stručnjaci za marketing i odnose s javnošću, koji će se također smatrati stručnim muzejskim djelatnicima, kazala je istaknuvši da je želja predstaviti muzeje kao prostor u kojem se može kvalitetno provesti vrijeme, nešto naučiti i zabaviti se.

Da se od muzeja očekuje aktivna uloga u društvu, naglasila je i pomoćnica ministice kulture Vesna Jurić Bulatović.
Kazala je da muzeji svojom redefiniranom pozicijom otvaraju nove stranice u lokalnim zajednicama te da su važni i kao neizostavne točke kulturnog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Slovenskog muzejskog društva Verena Štekar Vidic kazala je da da bi se muzealci trebali povezivati na međunarodnoj razini, posebice pri prijavi projekata na europske fondove, za koje je potrebno sudjelovanje različitih partnera.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da su u toj županiji pokrenute aktivnosti za veću posjećenost muzeja, primjerice putem jedne ulaznice za sve muzeje, te da se radi na proširivanju kapaciteta muzeja čiji je županija osnivač.

Tijekom kongresa bit će održano više predavanja i izlaganja u tematskim cjelinama povijest, istraživanja, muzejske zbirke, restauracija, izložbena djelatnost, dokumentacija, muzejska edukacija te marketing i odnosi s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator kongresa je Hrvatsko muzejsko društvo, suorganizatori su filozofski fakulteti u Zagrebu i Rijeci te muzejska društva Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.