Kralj Bela IV Gradecu izdao Zlatnu bulu kojom je postao slobodni kraljevski grad

16. studenoga 1242. ugarsko-hrvatski kralj Bela IV izdao povelju koja je zbog svog zlatnog pečata nazvana Zlatnom bulom, a kojom je Gradec postao slobodni kraljevski grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroci davanja Zlatne Bule

Nakon što su nekoliko godina ranije potukli Bugare i osvojili Rusiju, Tatari su prodrli i u Ugarsko-hrvatsku državu. 1241. godine pod vodstvom Batu-kana, unuka legendarnog Džingis-kana, porazili su na rijeci Šajo (sjeveroistok današnje Mađarske) vojsku ove države.

Kralj Bela IV. Arpadović, zajedno s bratom hercegom Kolomanom, jedva je spasio glavu. Kralj se sklonio u Austriju, a potom u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravio je u Zagrebu odakle je uzalud tražio pomoć od pape i ostalih europskih vladara. U Zagreb (Gradec) sklonio je i ženu te dvije kćeri, kao i državne dragocjenosti.

Tatari uništili oba gradska naselja – Gradec i Kaptol

Uskoro su Tatari poharali oba zagrebačka naselja – Gradec i Kaptol, srušivši gotovo do temelja i tek izgrađenu romaničku katedralu na Kaptolu. Stanovništvo se spasilo bijegom u šume Medvednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su ovi događaji bili dobra poduka i kralju, i vojsci, i građanima te su oni ubuduće postupali drugačije kako bi bili spremni za eventualno ponavljanje takvih opasnosti.

Zlatna Bula i Zagreb

Nedugo nakon toga kralj je Gradecu izdao čuvenu povelju koja nije bila potaknuta samo njegovom zahvalnošću građanima, nego i njegovoj težnji da stvaranjem mreže svojih gradova ojača u borbi s feudalcima kako bi izbjegao ili ublažio ono što je bilo toliko često u srednjem vijeku: feudalna anarhija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine gradove kralj je izuzeo vlasti feudalaca i podvrgnuo ih samo sebi.

Tako su povlastice dobili 1209. Varaždin, 1231. Vukovo (danas Vukovar), 1234. Virovitica, 1240. Petrinja, 1242. Samobor, 1244. Dubica, 1252. Križevci, 1257. Jastrebarsko, 1279. Bihać.

Međutim, samo su Varaždin i Gradec dobili status slobodnoga kraljevskoga grada, tj. imali su najviše slobode, dok su ostala naselja dobila status trgovišta.

Zlatnom bulom Gradec je postao podvrgnut samo kralju te nije morao lokalnim feudalcima plaćati daće. Zato su nakon svakog izabiranja novoga kralja, građani hitali k njemu da im potvrdi ono što im je njegov prethodnik poklonio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnu su bulu stanovnici slobodnog grada čuvali kao najveću dragocjenost. U stoljećima koja su uslijedila, moćni feudalci nisu uspjeli znatnije smanjiti Zlatnom bulom stečene povlastice, a povremeno ih je Gradec čak i povećavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.