Kratkometražni Animafest – u svim programima više od 400 filmova iz cijeloga svijeta

Kratkometražno izdanje Animafesta, koje će se održati od 3. do 8. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, donosi više od 400 filmova u svim programima, a za konkurenciju i panorame je između 1725 prijava iz sedamdesetak zemalja izabrano 144 filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selekcijom smo dobili ravnotežu u stilovima, temama i tehnikama, ponovno su se istaknuli japanski filmovi, nove generacije njihove nezavisne animacije, imamo putene srednjoeuropske filmove, a zanimljivo je da u studentskoj konkurenciji prevladavaju autorice, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta na današnjoj konferenciji za novinare.

Još se čekaju rezultati izbora za dječje filmove, no zasad je u raznim programima i sedam hrvatskih filmova, što je dobar postotak koji pokazuje da hrvatska animacija drži korak sa svjetskom scenom, dodao je. Uvršteni su autori mlađe generacije, Petra Zlonoga, Čejen Černić, David Lovrić, Jelena Oroz, Natko Stipaničev, Saša Budimir i Kristijan Petrović.

Producentica festivala Vjera Matković rekla je da festival nudi potpuni pregled svjetske animirane produkcije nastale u protekle dvije godine, tradicionalno jakih kinematografija Kanade, Francuske, Velike Britanije, Južne Koreje i Japana te manje poznatih, singapurske i tuniške. Raznolikost je vidljiva i u generacijama autora, pa je festival prilika da se gledatelji upoznaju s novim imenima, ali i novim djelima iskusnih autora, oskarovca Chrisa Landretha i Georgesa Shwizgebela, koji se na Animafest vraćaju s novim filmovima, “Subconscious Password” i “1/3/10”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, Animafest je i jedina prilika da hrvatska publika pogleda izabrane filmove u kinima, ali nastoji se predstaviti animacija izvan kino platna, pa će se organizirati izložbe u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti i ULUPUH-om i koncerti.

Producentica Olinka Vištica izdvojila je iz programa sve prisutniju kinesku animaciju koja kombinira povijesne i tradicionalne teme, kazalište sjena i kaligrafiju sa vrlo suvremenom pristupom. Više od 70 posto programa su europski filmovi, no animacija iz Azije sve više postaje “pravi zmaj”, njihovi autori rade na filmskim školama u Europi, Americi i Kanadi, a to se odražava i na naš program, istaknula je.

Tu će kinematografiju predstaviti “The Banquet of the Concubine” koji govori o ljubavi i ljubomori, “Mahjong” koristi kazalište sjena, “The Country of Summer Insect” stilom podsjeća na slikarstvo 12. i 13. stoljeća, a “Black and White” pripovijeda o harmoniji. Kineski autor ove godine izabran je i da napravi špicu te vizualni identitet festivala – riječ je o “jednoj od najtalentiranijih zvijezda svjetske animacije”, multimedijalnom umjetniku Leiju Leiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Veliko natjecanje izabrano je 37 radova, dominiraju Francuska i Kanada s po šest odabranih radova, slijede Kina i Poljska s tri filma, a među naslovima se ističe američki film “Feral” Portugalca Daniela Souse nominiran za ovogodišnjeg Oscara te glavnu nagradu festivala u Annecyju.

U toj su konkurenciji još, među ostalim, “Wonder” Miraija Mizuea, “Futon” Yoriko Mizushiri, “Gloria Victoria” bugarskog autora Theodorea Usheva, jedan od najomiljenijih animiranih filmova protekle godine i dobitnik nagrade kritike u Annecyju te nagrađivani južnokorejski “Love Games”, novi hit animacijske scene, “1000 Plateaus”, jednog od pionira crtanja izravno po filmskoj vrpci Stevena Woloshena, “Absent Minded” Talijana Roberta Catanija, “Lonely Bones” nizozemskog umjetnika Rosta, “Hollow Land” izraelskih autora Michelle i Urija Kranota, koji je bio u užem izboru za Oscara i u službenoj selekciji Annecyja.

Filmovi za Studentsko natjecanje, njih 33, izabrani su između 782 pristigla filma. Tu su tri južnokorejska filma (“Home Sweet Home”, “A Thousand Lighthouses” i “Cats in the Pool”), a čak je deset britanskih filmova, tradicionalno iz londonske škole Royal College of Art, kojoj je zbog žanrovske, narativne i stilske raznolikosti Animafest dodijelio Nagradu za najbolju školu animacije. Za nagrade će se boriti i filmovi u kategoriji namjenskih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika i studentska panorama daje uvid u aktualne animacijske trendove, a organizatori preporučuju da ih se gleda kao komplementarne natjecateljskima jer su nerijetko filmovi koji se ne provuku u natjecanje publici i privlačniji od onih u konkurenciji.

U čast dobitnika ovogodišnje Animafestove Nagrade za životno djelo priredit će se retrospektiva djela Jurija Norštejna, autora najboljeg animiranog filma svih vremena “Bajka nad bajkama”, a stota godišnjica rođenja Normana McLarena, velikog inovatora animiranog i eksperimentalnog filma, obilježit će se restauriranim kopijama njegovih djela.

Velika i sveobuhvatna retrospektiva lutka-filma predstavit će najbolje svjetske radove te tehnike po izboru 45 uglednih autora, braće Quay, Barryja Purvesa, Jirija Barte, Stephana Aubiera, Vincenta Patara i producenta Petera Lorda, a tu “apsolutnu svjetsku top-listu” pratit će i panorama francuskog lutka-filma nastala u suradnji s festivalom u Annecyju te retrospektiva najboljih hrvatskih djela u toj tehnici.

Tradicionalni program za djecu i mlade obuhvatit će Natjecanje filmova za djecu kojem će predsjedati dječji žiri, Obiteljski program, edukativne i zabavne radionice animacijskih tehnika te besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost festivala je međunarodni simpozij “Animafest Scanner” koji će se održati 4. i 5. lipnja na teme vezane uz ovogodišnje programe festivala, koji će u Zagreb dovesti vodeće svjetske povjesničare i teoretičare animacijskih studija, Marcela Jeana, Giannalberta Bendazzija, Paula Wellsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.