Krstičević pozdravila mlade volontere – Hrvate izvan Republike Hrvatske

U okviru projekta Eco Heritage Task Force 2014, dvadeset i troje potomaka hrvatskih iseljenika i hrvatske manjine iz osam zemalja stiglo je nedjelju u Hrvatsku gdje će boraviti do 14. kolovoza volontirajući u programima za očuvanje prirodne i kulturne baštine u Međimurju. Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević pozdravila je mlade u Zagrebu, prije njihova odlaska u Međimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ljubav koju osjećaju prema Republici Hrvatskoj pokazuje se i ovim dolaskom gdje ćete, radeći na konkretnim zadaćama i projektima, još bolje upoznati zemlju svojih baka i djedova, svojih majki i očeva”, rekla je predstojnica Krstičević i dodala kako je impresivno vidjeti da s puno ljubavi čuvaju svoj hrvatski identitet.

„Znak je to duboke privrženosti domovini Vaših predaka, dokaz da Hrvatsku osjećate ‘svojom’. Kroz ovakve i slične programe, kroz održavanje i jačanje kontakata čuvamo hrvatski jezik, baštinu i kulturno naslijeđe. No, prije i iznad svega potvrđujemo da smo dio jednog i nedjeljivog hrvatskog naroda, ma gdje živjeli”, poručila je Krstičević poželjevši im nezaboravne trenutke u zajedničkoj domovini.

U 19 dana na sjeveru Hrvatske boravit će predstavnici iz čak osam zemalja i to redom Rumunjske, Makedonije, Čilea, Vojvodine, Argentine, Kanade, Nizozemske i Južne Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s Međimurskom županijom, točnije, gradovima Čakovec, Prelog, Mursko Središće te općinom Sveti Martin na Muri, mladi učesnici projekta radit će na zadacima očuvanja zaštite okoliša i kulturno-povijesne baštine. Za mlade iseljenike u programu je predviđeno i učenje hrvatskog jezika za one slabijeg znanja, ali i naprednijeg. Također se
održava i dramska radionica.

Eco Heritage Task Force 2014- program je koji je Hrvatska matica iseljenika pokrenula 1992. godine s ciljem organizacije dolaska mladih na lokacije u domovini svojih predaka. Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici,Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu i Murteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.