Lijevo-liberalne udruge pokušavaju smijeniti američkog nadbiskupa s čela pro-life odbora zbog kritike Bidenovog zagovaranja pobačaja

biden naumann
Foto: archkck.org, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Liberalno-lijeve „kršćanske“ skupine pokušavaju smijeniti nadbiskupa Josepha Naumanna s čela pro-life odbora Američke biskupske konferencije, zbog njegove osude Bidenove radikalne podrške pobačaju, prenosi LifeSiteNews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Faith in Public Life“ i „Faithful America“ – dvije radikalno lijeve, takozvane vjerske skupine koje financira George Soros – pokrenule su prošli tjedan internetsku peticiju za smjenu nadbiskupa Naumanna s njegova mjesta u odboru. Peticija je do utorka sakupila gotovo 20 000 potpisa, iako je otprije poznato da je „Faithful America“ podnosila peticije s lažnim potpisima.

„Kao braća katolici, kršćani i drugi zabrinuti vjernici, pozivamo čelnike [biskupske] konferencije da smijene nadbiskupa Josepha Naumanna s mjesta predsjednika pro-life odbora“, navodi se u peticiji protiv Naumanna.

„Potičemo vas da odaberete novog vođu koji će se suzdržati od napada na predsjednikovu osobnu vjeru“, dodaje se u peticiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nadbiskup Naumann je kritizirao Bidena u intervjuu u veljači zbog njegovih stalnih izjava da je “pobožan katolik” iako istovremeno podržava pobačaj i LGBT politike:

„Predsjednik bi se trebao prestati izjašnjavati kao pobožan katolik i priznati da je njegov pogled na pobačaj u suprotnosti s katoličkim moralnim naukom“, izjavio je nadbiskup. „Kad kaže da je pobožan katolik, mi biskupi imamo odgovornost da ga ispravimo. Iako su ljudi ovom predsjedniku dali moć i ovlasti, on ne može definirati što znači biti katolik i što je katoličko moralno učenje“.

Naumann je također naglasio da Biden ne bi trebao primati svetu pričest:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vjerujem da je odgovornost predsjednika ne pristupati svetoj pričesti“ rekao je, dodajući da Biden „ne bi trebao dovoditi svećenika u situaciju da mora odlučiti hoće li mu dopustiti primanje svete pričesti.“ – “To bi trebao znati nakon 78 godina kao katolik“, naglasio je Naumann.

Što kaže učenje Katoličke crkve?

Suprotno izjavama lijevo-liberalnih skupina „Faithful America“ i „Faith in Public Life“, katoličko učenje tumači da je protivljenje pobačaju apsolutno neophodno za zakonodavce koji se izjašnjavaju kao katolici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U slučaju suštinski nepravednog zakona, poput zakona koji dopušta pobačaj ili eutanaziju, nikada nije dozvoljeno poštivati ​​ga ili ‘sudjelovati u propagandnoj kampanji u korist takvog zakona ili glasati za njega’“ ustvrdio je sveti papa Ivan Pavao II u svojoj enciklici Evangelium Vitae.

U dokumentu koji je 2002. objavio Ivan Pavao II, a napisao ga je tadašnji kardinal Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI, naglašava se kako je „nemoguće“ da katolici podržavaju „bilo koji zakon“ koji promiče pobačaj.

„Ivan Pavao II, nastavljajući neprekinuto učenje Crkve, više je puta ponovio da oni koji su izravno uključeni u tijela koja donose zakone imaju ozbiljnu i jasnu obvezu suprotstaviti se bilo kojem zakonu koji napada ljudski život“, navodi se u dokumentu. „Za njih je, kao i za svakog katolika, nemoguće promicati takve zakone ili glasati za njih“.

Katolička Crkva nedvosmisleno osuđuje pobačaj kao intrinzično zlo i težak grijeh, kao što je to bilo već dva tisućljeća, i „pripisuje kanonsku kaznu izopćenja“ za svaku „formalnu suradnju“ u pobačaju. U memorandumu američkim katoličkim biskupima iz 2004. godine kardinal Joseph Ratzinger – budući papa Benedikt XVI – pojasnio je da „dosljedna kampanja i glasanje za zakone koji dopuštaju pobačaj i eutanaziju“ odgovara definiciji „formalne suradnje“:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče teškog grijeha pobačaja ili eutanazije, kada formalna suradnja osobe postane očigledna (shvaćena, u slučaju katoličkog političara, kao njegova dosljedna kampanja i glasanje za zakone koji dopuštaju pobačaj i eutanaziju), njegov Pastir bi se trebao sastati s njim, uputiti ga u nauk Crkve i pritom obavijestiti da ne pristupa svetoj pričesti dok ne okonča objektivnu situaciju grijeha u kojoj se nalazi te ga upozoriti da će mu u protivnom biti uskraćena pričest.

„Kad katolici prime pričest, oni priznaju stvarnu Isusovu prisutnost, a također i vjeru u nauk Crkve“, ponovio je Naumann prošlog mjeseca. „Predsjednik Biden ne vjeruje u crkveno učenje o svetosti ljudskog života“ i stoga ne bi trebao pokušavati primiti pričest, izjavio je.

Također, kao potpredsjednik, Biden je pred vodio ceremoniju homoseksualnog „vjenčanja“ 2016. godine, a 2012. je javno podržao izjednačavanje istospolnih zajednica s brakom, što je također u suprotnosti s naukom Katoličke crkve.

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.