Mladen Kuka u Sisku predstavio knjigu ‘Pakao se zove Jazovka’: Ono što smo zatekli dolje me užasnulo

jazovka
Izvor: Sisačka biskupija

Predstavljanje knjige Mladena Kuke „Pakao se zove Jazovka“ održano je u četvrtak 23. ožujka u Velikom Kaptolu u Sisku u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, Zmajskog stola Sisak. Knjigu su predstavili župnik iz Krašića Ivan Vučak i autor, a program je vodio Željko Crnković. Predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuka je u siječnju 1989. godine otkrio ovu jamu pored Krašića i sve strahote koje je ona u svojoj unutrašnjosti godinama skrivala. Svoja zapažanja i iskustva zabilježio je u ovoj knjizi poručivši kako mu je glavni motiv za pisanje bilo to da se istina mora znati, izvijestila je Sisačka biskupija.

Prisjetio se i kako je Jazovku u svom speleološkom radu tražio sam punih 14 godina, ispočetka slušavši priče lokalnog stanovništva o mjestu gdje su partizani odveli i ubili stotine ljudi, a neke i žive bacili. Samu jamu je pronašao 22. siječnja 1989. godine, no tada, nije bio siguran da je to Jazovka.

>Kuka za Narod.hr o knjizi Pakao se zove Jazovka: Zna se tko su krvnici, ali nitko nije suđen

”Ono što smo zatekli dolje me užasnulo”

Nekoliko dana kasnije 29. siječnja 1989. godine po prvi puta se i spustio u jamu te shvatio da je nakon 14. godina pronašao Jazovku, mjesto partizanskog zločina. „Ono što smo zatekli dolje me užasnulo, otupio sam, zanijemio, svugdje hrpe kostiju, štake, zubala, i opet nepregledne hrpe kostiju…“, posvjedočio je Kuka te dodao kako su konačno 2020. godine posmrtni ostaci 814 žrtava Jazovske ekshumirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuka se 14. kolovoza 2019. godine ponovno spustio u Jazovku zajedno s vlč. Ivanom Vučakom, upraviteljem župa Krašić, Prekrižje i Oštrc, gdje se on i pomolio za nevine žrtve. Predstavljajući knjigu vlč. Vučak je posvjedočio o stravičnom prizoru koji ih je zatekao, ali i istaknuo kako sada nakon što je jama ispražnjena postoje konkretni planovi za spomen obilježje i grobnicu u kojoj bi kosti tih ljudi konačno dobili dostojanstveno počivalište.

Jazovka nije jedino stratište u tom kraju

Istaknuo je i kako mještani okolnih sela znaju i za druga mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostatci žrtava, kao što je slučaj pored kapele sv. Ivana Krstitelja u Krašiću gdje je nakon Drugog svjetskog rata komunistička vlast natjerala krašićku djecu da sade borove kako bi se uništio svaki trag žrtvama.

Na kraju okupljenima se obratio i biskup Košić zahvalivši prije svega autoru na svom trudu koji je činio i čini kako bi istina izašla na vidjelo. Biskup je poručio i kako je više nego očit potpis ovog i sličnih zločina nad Hrvatima od Drugog svjetskog do Domovinskog rata, od Jazovke do Ovčare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.