‘Mlin na Savi’ – kako vodenicama oživjeti posavska sela oko Siska

U sklopu Europskog tjedna, u Boku nedaleko od Siska održan je skup “Mlin na Savi” na kojem se raspravljalo o mogućoj izgradnji replike mlina kakvih je na Savi uz posavska sela oko Siska nekad bilo desetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodenicom na plovnom objektu obogatio bi se povijesno-turistički sadržaj tog sela, koje je, zbog većeg broja tradicijskih posavskih kuća, već proglašeno zaštićenom graditeljskom cjelinom.

Kustosica Muzeja “Sisak” Katica Mrgić i arhitekt Davor Salopek govorili su o tradicijskoj arhitekturi kojoj treba udahnuti novi život.

Savski mlinovi, kojih više nema, nekad su bili obilježje posavskih sela, mjesta rada, susreta, pa i društvenog života. “Ruralni prostor moguće je očuvati samo ako on živi, a graditeljska nam baština mora biti inspiracija za novu gradnju”, rekao je Salopek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu, koji je održan na gospodarstvu Mije Domitrovića, bio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, inače diplomirani arhitekt, kojeg je već na prvom susretu oduševila baština Boka, posebice njegova tradicijska arhitektura.

“Naša je obaveza da sačuvamo ono što nam je od graditeljske baštine preostalo. Nažalost, za Domovinskog rata je na Banovini tradicijska arhitektura potpuno devastirana, što pred nas stavlja novu obvezu da je sačuvamo u posavskom dijelu županije. Županija će se uključiti u projekt mlina na Savi i osobno ću se zauzeti da se on ostvari”, rekao je župan Žinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.