Monografija u povodu 300. obljetnice župe Sv. Mateja, ap. i ev. u Tovarniku

U povodu 300. obljetnice župe Tovarnik 1716. – 2016. u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Ureda za međunarodnu suradnju TINTL u godini jubileja bit će izdana monografija pod nazivom „Župa Tovarnik“, autora vlč. Antuna Devića i urednika vlč. dr. sc. Tomislava Đukeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monografija „Župa Tovarnik“ svjedočit će ne samo njezinu povijest, nego i ljubav, ustrajnost, žrtve, volje tolikih vrijednih i marljivih ljudi, naših prethodnika koji su uvijek iznova, nakon ratova i rušenja, pronalazili novu snagu za ponovnu obnovu i izgradnju.

Sakupljeni i ukoričeni podatci, dokumenti i fotografije na dostojan način obilježavaju obljetnicu i čuvaju sjećanje na vrijeme, prostor i ljude Tovarnika tijekom posljednja tri stoljeća. Stoga je monografija najprije namijenjena njima, ali i svim drugim zainteresiranim čitateljima. Ona obvezuje da dostojanstveno i odgovorno čuvamo svoju vjeru i svoju baštinu.

Monografijom se otvaraju vrata za daljnje znanstveno istraživanje i vrednovanje vjerničke, kulturne i povijesne baštine župe Tovarnik i svih katolika Srijema. Ona će donijeti našoj župi Tovarnik cjelokupni povijesni pregled i tako za sve generacije ostaviti lijep pisani trag o svemu onome što se događalo od njezina osnutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanjem monografije u povodu 300. obljetnice osnutka župe pridonijet će općem dobru i osviještenosti Tovarničana o njihovoj bogatoj povijesno-kulturnoj baštini te onome što Tovarnik danas jest i po čemu je prepoznatljiv. Nije riječ samo o nakladničkom već i o znanstveno-istraživačkom poduhvatu, započetom prije nekoliko godina.

Msgr. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit izrazio je svoje oduševljenje i potporu nastanku monografije „Župa Tovarnik“ sljedećim riječima: „…sa sigurnošću se možemo nadati da će i monografija o tovarničkoj župi biti vrijedan doprinos u predstavljanju života te duhovne i kulturne baštine našega naroda. … Svima koji velikodušno sudjeluju i podupiru ovaj izdavački projekt izražavam duboku zahvalnost te, zazivajući zaštitnika – Sv. Mateja, molim snagu i zaštitu Božjega blagoslova!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.