Mons. Kutleša u Puli: Ono što je Isus poručio sv. Tomi, poručuje i nama danas – Ne budi nevjeran, nego vjeran

Foto: IKA

Svetkovina sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule proslavljena je svečanim misnim slavljem u pulskoj katedrali u subotu 3. srpnja. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije Dražen Kutleša, uz koncelebraciju biskupa u miru Ivana Milovana i dvadesetak svećenika te uz asistenciju bogoslova iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je uvodni pozdrav i riječi dobrodošlice svima okupljenima izrekao katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. Uputio je dobrodošlicu biskupima, svećenicima, redovnicama i svim vjernicima laicima, te svima koji su misu slušali putem prijenosa na HRT Radio Puli. Misi su nazočili predstavnici Grada Pule na čelu s gradonačelnikom Filipom Zoričićem, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić, glavna tajnica sveučilišta u Puli Vesna Mijatović i v. d. ravnatelj Gimnazije Pula Nikola Vujačić. Osobito srdačan pozdrav uz zahvalu na dolasku vlč. Lekaj je uputio glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice u Puli, efendiji Esadu Jukanu.

„Danas, o njegovoj svetkovini želim s vama, razmišljati o sv. Tomi, čovjeku kojega su prozvali da je nevjeran jer nije vjerovao ono što je trebao vjerovati, jer je trebao vjerovati ono što su mu drugi rekli. Kao i svaki čovjek, tako i sv. Toma ima svojih pozitivnih i negativnih strana“, rekao je mons. Kutleša na početku homilije. „Pogledamo li njegove negativne strane primijetit ćemo da je bio vrlo pesimističan. Kada je doznao da je Isus ubijen i da ga nema, Toma je odmah u sebi rekao ‘Upravo je to ono što sam očekivao, sve je propalo, nema više ništa, što učiniti nego otići.’ I mi u svome životu kada pogledamo svoje osobne probleme, probleme obitelji i društva, koliko puta poželimo otići, napustiti i biti sami i nekako nas nadvlada taj pesimizam jer ne vidimo pozitivnih strana“, napomenuo je mons. Kutleša. „Iz te greške redovito se odlazi u drugu pogrešku koju je napravio sv. Toma, napustio je svoju zajednicu i otišao u samoću, pobjegao je. Obično u takvim situacijama čovjek se povuče u svoju samoću, u depresiju i razmišlja o onim negativnim stvarima. No upravo zajednica, obitelj je ta koja će čovjeku pomoći kada dođu teški trenutci. No, i mi, kao i sveti Toma, činimo pogrešku izolirajući se od društva, a to samo povećava pesimizam. Nemojmo učiniti tu pogrešku“, pozvao je nadbiskup, „ako vidimo da imamo problema, potrebno je obratiti se drugim ljudima, zajednici, Crkvi, gdje ćemo pronaći utjehu.“ Spomenuo je u tom kontekstu i običaj prethodnih generacija koje su posjećivale obitelji u kojoj je netko preminuo, upravo kako bi iskazali utjehu i blizinu obitelji pokojnika.

“Veličina čovjeka je u tome da sam sebi prizna kada nešto ne zna”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći i sv. Tomi nadbiskup je nadalje naglasio kako je on bio iskren, kada nešto ne zna, on pita, ne stidi se svoga neznanja. Zahvaljujući njegovu pitanju Isus je izgovorio riječi koje su svim vjernicima putokaz, „Ja sam Put, Istina i Život.“ Mons. Kutleša je rekao da je veličina čovjeka u tome da i sam sebi prizna kada nešto ne zna, pa tako i u pitanju vjere, „kada čovjek shvati da je grešnik i da se treba obratiti to je velika stvar“. Velika je opasnost mentaliteta današnjega vremena ne shvaćanje razlike između dobra i zla, prikazivanje grijeha kao nečeg normalnog, „a upravo u neprepoznavanju grijeha leže mnoge opasnosti“, naglasio je nadbiskup te nastavio: „molimo sv. Tomu da nam da snage da shvatimo ono što ne znamo i da znamo to popraviti i krenuti u avanturu vjere.“ Napomenuo je dalje citat da „čovjek najdalje vidi u tami“, pojasnivši da samo noću vidimo zvijezde koje su svjetlosne godine daleko. U tami noći čovjek može daleko više stvari spoznati nego u svjetlosti kada se mnoge druge stvari nameću. „Molimo sv. Tomu da nam udijeli da možemo gledati daleko i da možemo vidjeti ono što ne možemo očima vidjeti, iza materijalnih stvari počinje duhovni svijet koji čovjek može shvatiti samo vjerom, a to jedar koji ne možemo shvatiti razumom, već se to prihvaća srcem.“

Biskup je nadalje istaknuo kako je sv. Toma vrlo odan, „kada je vidio što je Istina i što je realno, on u potpunosti prihvaća ono što je prihvatio, i na kraju i sam svoj život je dao radi Isusa Krista, poginuvši mučeničkom smrću“. I mi smo pozvani u životu sve propitivati, ali zadržati ono što je dobro. Kada shvatimo što je bit vjere, onda to trebamo slijediti do kraja. „I u obitelji trebamo biti dosljedni, i vjerni obećanjima koje jedni drugima dajemo, jer dolazi do problema kada kršimo obećanja ili ponestane povjerenja“, rekao je nadbiskup, te nastavio: “ono što je Isus poručio sv. Tomi poručuje i nama danas, ‘Ne budi nevjeran nego vjeran.’ Budi vjeran onome što si prihvatio u svome životu, ulogu majke, oca, svećenika, liječnika, vrši ono što ti je povjereno i nastoj u tome biti najbolji, a tako i u pitanju vjere. Trebaš biti dosljedan, uzor, ne toliko riječima koliko postupcima prema drugim ljudima”.

„I na kraju Isus kaže, ‘Ne budi nevjeran, nego budi vjeran’“, rekao je nadbiskup. „Pogledamo li vidimo da je temelj cijelog našeg življenja vjera, mi vjerujemo većinu stvari koje nismo dokazali, vjerujemo sve ono što učimo u znanosti, gdje god dođemo vjerujemo ljudima, vjerujemo roditeljima, partnerima. Usmjereni smo na vjeru. Kako trebamo vjerovati Bogu, trebamo zadobiti i povjerenje od ljudi, ljudima moramo dokazati da smo mi ljudi od povjerenja. Budemo li svi pošteni, budemo li davali povjerenje drugima i ne dopustili da drugi izgube povjerenje u nas, tada se društvo mijenja i sve se postavlja na svoje mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka nam sveti Toma u svemu tome bude uzor, kako biti u životu dosljedan.“, zaključio je propovjednik.

Nadbiskup je, kako je to uobičajeno na sve veće svetkovine, na kraju homilije uputio i kraće promišljanje na talijanskom jeziku, a kao i obično na talijanskom je bio i dio čitanja i pjesama.

Nakon misnog slavlja na središnjem gradskom trgu Forumu održan je koncert duhovne glazbe Klape „Sveti Juraj HRM“, a nakon toga su nastupili grupa Sergio Rekreativo i Tedi Grubica, s pjesmama Olivera Dragojevića, inače počasnog građanina Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu su glazbeno animirali združeni crkveni zborovi pulskih župa, pod ravnanjem Vilme Grazie Žmak te uz orguljsku pratnju Paole Batel.

Pulska biskupija i Grad Pula svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Tome apostola proslavili su četverodnevnim duhovnim događanjima, od srijede, 30. lipnja do same svetkovine, u subotu, 3. srpnja. Od 30. lipnja do 2. srpnja u pulskoj je katedrali održana trodnevna duhovna priprava koju su predvodila dva dekana Pulske biskupije te jedan kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola.

Prvoga dana trodnevnice misu je predvodio preč. Ilija Jakovljević, dekan Vodnjanskog dekanata, a drugoga dana preč. Mirko Vukšić, dekan Labinskog dekanata. Trećega dana je prije mise bila svečana pjevana Prva večernja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.