Muftija Hasanović: Nitko i nigdje ne smije zloporabiti islam radeći zlodjela

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz Hasanović uputio je Kurban bajramsku poruku, ističući da su svi muslimani, kako oni koji su na hadžu tako i oni koji su kod svojih kuća, zabrinuti zbog stravičnih prizora koji se danas događaju u islamskom svijetu, objavila je danas IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krik boli i velike patnje kroz koje prolaze stanovnici Iraka, Sirije i drugih zemalja ne mogu i ne smiju ostaviti ravnodušnim ni jednog razumom obdarenog čovjeka na zemaljskoj kugli, poglavito muslimana u čije ime, navodno, netko provodi teror i nasilje nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta. Dignimo svoj glas protiv takvih postupaka, osudimo to najvećom osudom i recimo to nije islam i nitko i nigdje ne može i ne smije zloporabiti vjeru islam radeći takva zlodjela. Ovo je vrijeme kada se moramo svi, kako muslimani tako i nemuslimani, poglavito oni koji vladaju svijetom, preispitati jesmo li dovoljno učinili u preveniranju ovih događaja, imamo li iskrenu namjeru zaštiti čovjeka i osigurati mu mir i stabilnost u kojoj će konzumirati sva prava Bogom dana čovjeku ili su jače neke, od nas skrivene, namjere? Dajemo li svojim ishitrenim neprimjerenim postupcima i dvostrukim mjerilima povoda za ovakve i slične događaje? Ovo su pitanja koja moramo promišljati i na koja moramo naći odgovore ako želimo svojim potomcima ostaviti mir i sigurnost kao najveće vrijednosti”, poručuje muftija Hasanović.

U poruci ističe da se uz ovaj Bajram nužno prisjetiti i “našeg praoca Abrahama koga časte, priznaju i jednako poštuju i Židovi i kršćani i muslimani”. “Onaj tko slijedi Abrahamovu vjeru mora biti spreman na iskušenje, patnju i žrtvu. Kao znak da slijede Abrahamov put muslimani žrtvuju kurban upravo u ovim danima. Kurbanskim mesom želimo osvijestiti Abrahamovu žrtvu vlastitog sina i zaštiti naše živote, sinove i kćeri. Istim mesom želimo nahraniti siromašne i potrebite. Puno je danas onih koji su potrebiti naše pomoći. Pomaganjem uljepšajmo i njihove bajramske dane”, ističe muftija Hasanović, navodeći da je Islamska zajednica u Hrvatskoj pritekla u pomoć poplavljenim područjima Slavonije, smatrajući to svojom obvezom.

U suradnji s Oružanim snagama RH i Crvenim križem otvorili su pučku kuhinju u Gunji gdje se dnevno hranilo i do 2700 mještana Gunje. Danas je to 1700 obroka dnevno što govori da su potrebe još velike. “Stoga smo ovogodišnje kurbansko meso usmjerili i za potrebe kuhinje u Gunji kako bismo osigurali bar jedan topli obrok”, ističe muftija te vjernicima poručuje: “Upućujem molitvu Svevišnjem Bogu da vam podari zdravlje, sreću i mogućnost raspoznavanja istine od laži, dobra od zla, pravde od nepravde. Podijelite bajramsku radost sa svojom obitelji, a ne zaboravite i svoje umrle koji se raduju današnjem danu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja bajramska svečanost bit će u subotu 4. listopada u Islamskom centru u Rijeci gdje će bajram namaz predvoditi, bajramsku hutbu i poruku uputiti predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović. HTV izravno će prenositi cijeli program koji počinje u 6.25 sati na Drugom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.