Novi skandal iz SPC-a: Na freski naslikan kardinal Stepinac kako gori u paklu

freska stepinac
Foto: Snimka zaslona

Na obnovljenoj zidnoj freski u crkvi svetoga Jovana Bogoslova (Ivana apostola) u banatskom mjestu Bela Crkva naslikan je lik katoličkog blaženika, kardinala Alojzija Stepinca kako gori u paklu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je prije četiri godine oštećena u požaru, a freskopisac Zoran Selaković, rođak aktualnog srbijanskog ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića, smjestio je u scenu Strašnog suda Stepinca – jako prepoznatljivog u kardinalskoj reverendi s glavom i rukama iznad vatre.

freska
Foto: Snimka zaslona

Ivana Mujkić (DP): ‘SPC je na grub način uvrijedila cijeli hrvatski narod’

“Kao vjernica zaista ne mogu vjerovati da u jednoj crkvi ima mjesta za nešto takvo! Zgrožena sam, to što su napravili je zaista sablasno! Blaženi Alojzije Stepinac simbolizira Hrvatski narod, na koji se uporno pokušava staviti stigma “zločinačkog naroda” koji je načinio “velike zločine” srpskom narodu. Mislim da Alojzije Stepinac na sramotnoj freski simbolizira Hrvatski narod i onako kako nas oni vide. SPC je takvim prikazom našeg blaženika i uskoro sveca, na grub način uvrijedila cijeli hrvatski narod i ja se nadam da ovoga puta neće izostati odgovarajuća osuda.”, upozorila je Ivana Mujkić iz Domovinskog pokreta, pročelnica upravnog odjela Grada Vukovara, gostujući u Bujici na Z1 televiziji.

Protonamjesnik SPC-a opravdava ogromni skandal

O crkvi se brine protonamjesnik Stefan Jovičić koji je rekao sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne mogu se načuditi da ste vi čuli za naše freske, a još ih nije vidio ni sav narod u Beloj Crkvi. Nigdje još nije javno predstavljena freska”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Potom je pokušao objasniti otkud Stepinac u paklu, po viđenju SPC-a.

“Riječ je o velikoj freski Strašnog suda površine šesnaest kvadrata. A što se tiče Stepinca, mogu reći da je proglašavanje nekoga svetim stvar naših ljudskih inicijativa. Samo će Bog znati procijeniti gdje je kome mjesto nakon Posljednjeg suda. Taj je lik kardinala među 160 likova na freski i možemo reći da je prikazan kao običan čovjek, sa svim svojim grijesima. Uostalom ni Katolička crkva još ga nije proglasila svetim.”, ustvrdio je svećenik SPC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S jedne strane smo svjesni da je uloga kardinala Stepinca u vrijeme NDH još uvijek predmet rasprava. Za jedne je on svetac, a za druge samo čovjek koji je imao svoju ulogu u NDH i zbog nje ne bi trebao biti svetac. Svatko vuče na svoju stranu. Mi znamo da su pravoslavni itekako stradavali u NDH, znamo za nasilna pokrštavanja. A zagrebački nadbiskup u toj državi nije bio bilo tko, neki običan čovjek pa da ne bi bio važan. Stoga nitko danas nakon toliko godina ne optužuje današnje Hrvate ni katolike za strašne zločine, ali djela upravitelja iz tog doba itekako su podložna raspravi. Spomenuo bih sličan slučaj; našeg patrijarha Pavla srpski narod drži za neupitnog svetitelja, ali će neki u Hrvatskoj reći kako je poticao sukob u ratu u Jugoslaviji”, navodi.

Na pitanje da nikome u Katoličkoj crkvi ne pada na pamet patrijarha Pavla slikati u paklu i da se Crkve se kroz povijest nisu jedna drugoj “miješale” u svece, odgovara:

“Ovdje je drugačija stvar, upravo je papa pozvao katolike i pravoslavce, Hrvate i Srbe da raspravljaju o Stepincu i njegovoj ulozi u NDH. Dakle sve je još podložno interpretacijama, jer konačnog suda nema, ni među crkvama, a ponavljam, konačnu će riječ donijeti Bog. Na koncu bih rekao kako na fresci nigdje ne piše kako je riječ o Stepincu, na toj slici može biti bilo tko”, zaključno tvrdi protonamjesnik Jovičić.

Crkva Jovana Bogoslova, u kojoj je naslikan šokantan Stepinčev lik, u Banatskoj je eparhiji SPC i u Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj su svećenici odreda Mađari, a mise se slave na mađarskom, hrvatskom i češkom jeziku. Jedna je od osam crkva koju su izgradili Rusi izbjegli nakon Oktobarske revolucije, pa u narodu i nosi ime Ruska crkva, a 1954. godine ruske crkvene općine stavljene su pod jurisdikciju SPC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaženici i svetci – uzori života ljudima

Podsjetimo, blaženi Alojzije Stepinac blaženik je Katoličke Crkve, s vjerom da će uskoro biti kanoniziran. Beatificirao ga je, najveća osoba 20. stoljeća i svetac Katoličke crkve, sveti papa Ivan Pavao II. Beatificirana osoba ima istu razinu svetosti i predanosti Bogu kao i sveta, samo se ne štuje na području sveopće crkve, nego na određenom području.

Blaženik i svetac su naslovi što ih Crkva službeno daje pokojnicima koji su se istaknuli osobito kreposnim životom i onima koji su bili zbog svoje vjere mučeni i ubijeni.

Takva osoba nakon smrti uživa u tijesnoj životnoj povezanosti s Bogom te sudjeluje u njegovoj ljubavi i skrbi za sve ljude. U toj bliskosti s Bogom mogu se i posebno zauzimati za dobro pojedinih osoba, zajednica, cijele Crkve, kao i njihovih pothvata.

Tko zna kada bi se pročulo za ovaj slučaj da fresku nije snimio anonimni Zagrepčanin. A koliko je takav primjer izniman svjedoči i činjenica da nešto slično nije zabilježeno ni u pravoslavnoj ni u katoličkoj crkvi, budući da se drže tisućljetnog pravila kako jedni drugima “ne diraju u svetce”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe iz Srbije temelje se na optužnici komunističkog suda 1946. godine

Ta je tradicija, poznato je već, prekinuta upravo u procesu kanonizacije hrvatskog kardinala, kojeg je papa Ivana Pavao II. proglasio 1998. godine blaženim kao žrtvu represivnog komunističkog sistema. Papa Franjo zaustavio je postupak kanonizacije te sazvao zajedničku komisiju Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve koja je trebala razmotriti optužbe iz Srbije. One se temelje na optužnici komunističkog suda 1946. godine.

Prema totalitarnim komunistima Stepinac je bio aktivni sudionik u ustaškim zločinima prema srpskom i židovskom narodu za vrijeme NDH. Komisija je u nekoliko navrata iznosila argumente pro i kontra Stepinčeve svetosti, no po svemu sudeći srpska strana se našla u deficitu činjenica jer je rad Komisije završio bez zaključka.

Što o bl. Stepincu tvrdi Porfirije?

> Porfirije o bl. Stepincu: ‘Imam njegova pisma, tu se mogu naći duboko problematične stvari’

> Šola: Porfirije, pretvoren u duhovnu vertikalu Hrvatske, kao da je postao papa

> Tko je zagrebački mitropolit Porfirije – novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve?

Ipak, dokumenti koje je iznijela hrvatska strana, a koji navode kako Stepinac nije bio ustaški ideolog, nije poticao a još manje izvršavao zločine te je izravno od ustaških zločinaca spašavao Srbe i Židove i Hrvate, ponešto su ublažili stavove vrha SPC-a, pa je patrijarh srpski Porfirije lani izjavio kako ne vjeruje da je nadbiskup Alojzije Stepinac izravno bio umiješan u zlodjela, ali…

Imam pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su duboko problematična“, ustvrdio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije gostujući, na svetkovinu svetog Josipa – zaštitnika Hrvatske i hrvatskog naroda, u HRT-ovom Dnevniku, poručivši da “Hrvatsku neće napustiti i nije ju napustio”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.