Porfirije o bl. Stepincu: ‘Imam njegova pisma, tu se mogu naći duboko problematične stvari’

porfirije
Foto: Snimka zaslona

Imam pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su duboko problematična“, ustvrdio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije gostujući danas, na svetkovinu svetog Josipa – zaštitnika Hrvatske i hrvatskog naroda, u HRT-ovom Dnevniku, poručivši da “Hrvatsku neće napustiti i nije ju napustio”.

> Šola: Porfirije, pretvoren u duhovnu vertikalu Hrvatske, kao da je postao papa

> Tko je zagrebački mitropolit Porfirije – novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve?

> Porfirije: Hrvatska pravoslavna crkva je postojala samo u fašističkoj NDH

“Da bismo nadišli predrasude, važno je da razumijemo jedni druge. Kako bismo razumjeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos. Tako da svoj boravak i svoj život u Hrvatskoj, koju neću napustiti i nisam napustio, osjećam i kao veliki dug, najprije Bogu, a onda i ljudima koji žive u Hrvatskoj. U tom smislu na prvom mjestu pravoslavnim Srbima, a onda u istoj mjeri Hrvatima, katolicima, muslimanima, Židovima, s kojima sam dijelio iskustva i dobro i zlo, i mnogim ljudima koji zapravo nemaju nikakav odnos prema bilo kojoj vjeri”, rekao je Porfirije, s kojim je HRT razgovarao u Beogradu.

> Zahtjev Srpske pravoslavne crkve protiv Hrvatske Europski sud proglasio očigledno neosnovanim

> Patrijarh SPC-a Porfirije na Banovini citirao Balaševićevu pjesmu Titu i Partiji uz poruku: ‘Kad smo zajedno, ništa nije prepreka’

Porfirije, koji je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, rekao je da je s izvjesnom tugom doživio odlazak iz Hrvatske te napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

“Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca“, dodao je.

Upitan o patrijarhu Irineju i njegovim stajalištima oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je opisao kao “ustaškog vikara”, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom Stepinca te da je potom formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje, nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje.

“Mi smo imali plodan rad u toj komisiji. Nažalost, svaka strana je ostala na svojim pozicijama”, rekao je Porfirije.

Ustvrdio je kako u rukama ima pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su “duboko problematična”.

“To ne znači da on nije živio u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-bijeloj tehnici, ali bilo kako bilo, rad te komisije je bio veoma plodotvoran. Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova, i imam dojam da je svatko bolje upoznao razloge one druge strane”, rekao je Porfirije.

O Jasenovcu

Porfirije je također poručio da Jasenovac, ali i svako drugo mjesto koje ima takav karakter, moraju biti oslobođeni svake vrste politizacije.

“A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mjesta je zloupotreba onih koji su jedanput nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca”, rekao je Porfirije.

> (VIDEO) Skandalozne izjave patrijarha Ireneja izrečene u Donjoj Gradini: U Jasenovcu je ubijeno milijun Srba i katolički svećenici bili su ‘rekorderi u zločinu’!

> Dr. sc. Jure Krišto: Velikosrpski film ‘Dara iz Jasenovca’ i hrvatska država

Rekao je i kako su se zločinci iz Jasenovca i gdje god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

“Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu”, dodao je.

O Crnoj Gori

Na pitanje o ulozi SPC-a u političkim zbivanjima u Crnoj Gori Porfirije tvrdi kako crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namjere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konzekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsjednika Milu Đukanovića.

> Crnogorski književnik Popović: ‘SPC je u Crnoj Gori gotovo paradržavna, paravojna i ideološka utvrda velikosrpstva’

> Mitropolit crnogorski Mihailo: ‘Srpskoj pravoslavnoj crkvi trebalo je suditi u Haagu, sudjelovala je u agresiji na Hrvatsku i Bosnu’

“Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donijela zakone koji trebaju oduzeti sve ono što je crkva vjekovima stekla, nije bilo drugog rješenja nego da se digne glas crkve protiv takve odluke. Ali taj glas crkve se dignuo i pretvorio u litije. I politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale, one su zapravo potpuno eliminirane i pretvorile su se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu”, rekao je Porfirije, izrazivši nadu da će zakon biti još bolji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt