Obilježena 140. obljetnica Zoologijskoga zavoda Biološkog odsjeka PMF-a

Zoologijski zavod Biološkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu danas je u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu svečano obilježio 140. obljetnicu svoga postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrovitelj obilježavanja 140. obljetnice Zavoda je Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu. Zoologijskom zavodu obljetnicu su čestitali zamjenik tajnika Razreda za prirodne znanosti HAZU akademik Željko Kućan, prodekanica za nastavu PMF-a Aleksandra Čižmešija, ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Tatjana Vlahović te predstojnica Zoologijskoga zavoda Ivančica Ternjej.

Na prigodnom obilježavanju istaknuto je da je Zoologijski zavod utemeljen 1874. te da je važan utjecaj na razvoj zoologije u Hrvatskoj imalo osnivanje Akademije te Narodnoga zemaljskog muzeja.

Zoologijski zavod PMF-a Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 1874. godine kao katedra za zoologiju, a od 1875. godine kao Zavod u sastavu je Filozofskog (Mudroslovnog) fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osnivanja PMF-a 1946. prelazi u sastav Biološkoga odsjeka. Sve do 1950. Zavod djeluje zajedno sa Zoološkim odjelom Hrvatskog narodnog muzeja. U Zoologijskom zavodu obavljaju se opsežna istraživanja iz različitih područja zoologije. Limnološka istraživanja imaju težište na biocenologiji, saprobiologiji, kemizmu i fauni voda.

Na zavodu se također istražuje ekologija i fauna podzemnih voda. U području rada Zavoda je i istraživanje taksonomije, evolucije i molekularne filogenije, populacijske dinamike i ekologije nekih skupina beskralješnjaka (npr. praživotinja, žarnjaka, virnjaka, maločetinaša, mnogočetinaša, mahovnjaka, rakova-jednakonožaca, rakušaca, veslonošaca, deseteronožaca, kukaca-tulara, leptira, dvokrilaca i dr.) te kralješnjaka (riba, vodozemaca, gmazova i sisavaca).

Uz istraživanja pridnenih životnih zajednica Jadranskog mora prati se i utjecaj onečišćenja na njihovu rasprostranjenost. Važna su i istraživanja iz područja histologije, histokemije, embriologije, animalne citogenetike i regeneracije nekih beskralješnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zologijski zavod prepoznatljiv je i po ekotoksiološkim istraživanjima i zaštiti biološkog diverziteta. U sastavu Zavoda je knjižnica, te bogata zbirka zooloških preparata.

U povodu obilježavanja 140. obljetnice Zavoda jučer je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorena i prigodna izložba koja je otvorena do 1. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.