Objavljena knjiga Davora Marijana “Domovinski rat”

Foto: Roberta F. (cc-by-sa-3.0)

Knjigu hrvatskoga stručnjaka za vojnu povijest Davora Marijana “Domovinski rat” objavili su u sunakladništvu zagrebački izdavači Despot Infinitus i Hrvatski institut za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je knjiga, kako kaže Marijan, o vojnoj povijesti Hrvatske i Hrvata u Domovinskom ratu 1990.-1995. godine.

“U knjizi je iznesen prikaz zbivanja u Hrvatskoj i dijelu Bosne i Hercegovine u kojem je djelovalo Hrvatsko vijeće obrane”, piše Marijan i dodaje kako su sukobi u ostatku BiH prikazani u kratkim crtama jer bez njih stanje na ratištu ne bi bilo potpuno.

Naglasio je i kako bi bez tog stanja izostao kontekst nužan za razumijevanje rata na teritoriju između rijeka Drine i Sutle, odnosno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako je knjiga počela nastajati još prije desetak godina te dodao da je pisana kronološki i tematski, s trajnim nastojanjem da, gdje god je to moguće, pomiri ta dva zahtjeva.

Istaknuo je i kako je kronološki podijeljena na temelju zbivanja u Hrvatskoj.

“Moj dosadašnji istraživački rad na Domovinskom ratu ukomponiran je u ovu knjigu”, piše Marijan i podsjeća kako je istraživao gotovo kao arheolog sondirajući teren da bi dobio utemeljenu osnovu za izradbu sintetskoga pregleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako se knjiga temelji na dokumentima sukobljenih strana te dodao kako je bilo poprilične muke glede istraživanja dokumenata zbog problema klasifikacije i deklasifikacije dokumenata.

Podsjetio je i kako je znatan dio dokumenata dostupan na stranicama Haaškoga tribunala te dodao i kako je dio dokumenata prikupio iz privatnih izvora, a služio se i dokumentima s mrežene stranice generala Slobodana Praljka.

Kada je riječ o terminološkim problemima, Marijan napominje kako je u svom radu nastojao rabiti izvornu terminologiju sukobljenih strana te da je naziv Muslimani koristio za razdoblje do proljeća 1994., kad je donesen Ustav Federacije BiH kojim je zakonski sankcionirana promjena naziva Muslimani u Bošnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga “Domovinski rat” (456 str.) podijeljena je na sedam poglavlja i zaključno razmatranje – politička podloga, sudionici rata, 1990.-1992. od srpske pobune do Sarajevskoga primirja, 1992.-1995. od Sarajevskoga primirja do Zagrebačkoga sporazuma, 1994.-1995. od zagrebačkoga sporazuma do kraja rata, ratni zločini i etnička čišćenja, predrasude i kontroverze. Na kraju knjige objavljeni su izvori i literatura, kratice te zemljovidi.

Hrvatski vojni povjesničar i autor mnogih knjiga o Domovinskom ratu Davor Marijan (1966.) diplomirao je povijest i arheologiju na Sveučilištu u Zagrebu, Godine 2005. je magistrirao, a 2006. doktorirao na istom fakultetu s temom “Jugoslavenska narodna armija i raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1987.-1992. godine”. Od 2001. radi u Hrvatskom institutu za povijest na projektu “Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat 1991.-1995.-1998.”. Prije dolaska na Institut, šest je godina radio u Vojnom arhivu MORH-a, kao i u arhivu HIS-a, te je uspio prikupiti i dokumente iz privatnih izvora (uključujući i one sa srpske strane). Objavljivao je radove s područja vojne povijesti. Autor je (do sada) sedam knjiga i dvadesetak znanstvenih i stručnih članaka, poznatije knjige su: “Smrt oklopne brigade” i “Bitka za Vukovar”. Osim Domovinskog rata, proučavao je iskrivljavanja povijesti na štetu Hrvatske i Hrvata za vrijeme socijalističke Jugoslavije te rata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.