Od 30. svibnja do 30. lipnja u Arheološkom muzeju posjetite izložbu KUNA – 25 godina novčane jedinice RH

Foto: Thinkstock

Od 31. svibnja do 30. lipnja 2019. godine Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatska narodna banka predstavljaju izložbu KUNA – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je izložbeni projekt ostvaren u sveobuhvatnoj i uspješnoj suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Hrvatske narodne banke.

Ove godine obilježava se dvadeset peta godišnjica uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske. Obljetnica je to od najvećeg značaja, jer je nacionalna valuta jedno od glavnih obilježja državnog suvereniteta.

Izložba predstavlja sve varijante službenog i prigodnog optjecajnog kovanog i papirnog novca Republike Hrvatske izdanog tijekom 25 godina njegove upotrebe. Posebna pozornost posvećena je natječajima za redovni optjecajni papirni i kovani novac održanima u tijekom 1992. i 1993. godine. Tako se prikazuju sadreni modeli kovanica, autora Kuzme Kovačića, pobjednika natječaja za kovani novac. Istovremeno, prikazani su i prijedlozi i razne varijante grafičkih rješenja Miroslava Šuteja, pobjednika natječaja za papirni novac. Naposljetku, kroz predmete i filmske materijale prikazan je proizvodni proces izrade kovanica i novčanica, zajedno s modelima, alatima, tiskarskim arcima i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheološki muzej u Zagrebu i Hrvatska narodna banka zajednički izdaju prigodnu publikaciju koja problematizira natječaje za redovni optjecajni papirni i kovani novac te proces uvođenja kune kao novčane jedinice Republike Hrvatske.

Istovremeno, Hrvatska narodna banka i Hrvatski novčarski zavod izdaju i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna kojom se obilježava ova bitna godišnjica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.