Organizator muške molitve krunice za Narod.hr: ‘Najljepši su prizori očeva i sinova kako mole zajedno’

Foto: Matija Šimunović, Facebook/ 40 dana za život - Hrvatska za Život; fotomontaža: narod.hr

Prva je subota u mjesecu i danas smo na glavnom zagrebačkom trgu ponovno mogli vidjeti prizor velike skupine muškaraca svih dobi koji su klečeći molili krunicu. Ovom inicijativom, koja je nastala po uzoru na slične inicijative katoličkih muškaraca u drugim zemljama, muškarci žele pokazati koliko drže do svoje vjere i koliko im je molitva bitan dio života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome kako je to izgledalo danas u Zagrebu već smo pisali:

>  Muškarci javno molili krunicu: ‘Lijepo je što nas je svaki put sve više. Prosvjednici? I za njih smo molili’

Sada pak donosimo fotografije događaja te razgovor s glavnim organizatorom ove
inicijative, voditeljem projekta „Muževni budite“, Krunoslavom Puškarom.

Narod.hr: I ove prve subote, na dan koji je posvećen Srcu Marijinu, muškarci su u Zagrebu i još nekim drugim gradovima javno, klečeći, molili krunicu. Koji su se sve gradovi priključili ovoj inicijativi i što biste nam poručili nakon održane molitve?

Krunoslav Puškar: Tako je, evo, već treći mjesec za redom muškarci su se organizirali i molili na javnim mjestima diljem Hrvatske – u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Vinkovcima, a evo danas i, po prvi put, u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako sam zadovoljan odazivom, on je i više nego sjajan. Bilo je teško predvidjeti koliko će se muškaraca odazvati, hoće li interes možda jenjati iz mjeseca u mjesec, ali, iskustvo „na terenu“ pokazuje da je interes sve veći i da se sve više muškaraca odaziva na ovu molitvu. Javljaju se i drugi gradovi gdje postoji interes da se i kod njih to organizira, dolaze muškarci i iz drugih gradova i čak i iz drugih država.

Ono što je najljepše vidjeti jest podrška ovoj molitvi iz različitih krugova, a mislim da su Hrvatsku, a i svijet osvojile fotografije naših muškaraca na koljenima, pogotovo u prisutnosti svojih sinova. Najljepši prizor kojeg smo vidjeli ovih nekoliko mjeseci su upravo očevi i sinovi kako mole zajedno na koljenima. Nešto uistinu prekrasno.

Narod.hr: Kako je nastala ova inicijativa?

Krunoslav Puškar: Ova inicijativa je nastala na poticaj svih fotografija i videa koje smo mogli vidjeti posljednjih godina prvo iz Poljske, zatim iz Australije, a i iz drugih zemalja. Vidjeli smo mnoge muškarce na koljenima kako mole za obraćenje svog naroda, a i čitavog svijeta i dugo smo imali u srcu taj poticaj da pokrenemo nešto tako u Hrvatskoj. Tijekom treće konferencije katoličkih muškaraca koja se održala u lipnju ove godine imali smo molitvu krunice ispred katedrale. Odazvalo se 200-tinjak muškaraca i vidjeli smo da je vrijeme zrelo da se ono što smo viđali diljem svijeta provede i u našoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su se pokrenuli i Dubrovnik i Split i, evo, prvi put smo proveli ovu inicijativu u subotu, 8. listopada, kad se održala i svjetska molitva krunice u nekoliko desetaka država svijeta i u, vjerojatno 100-tinjak gradova. Tu smo vidjeli da bismo tu krunicu trebali održati svakog mjeseca, na prvu subotu. Danas smo ju održali po treći put i vjerujem da će se održavati, ako Bog da, i dalje.

Narod.hr: Ovoga puta bili su najavljeni i prosvjedi onih koji se protive ovoj Vašoj inicijativi. Jeste li se susreli s prosvjednicima i koje je Vaš komentar na taj prosvjed?

Krunoslav Puškar: Osobno se nismo susreli s prosvjednicima i nismo previše pridavali pozornosti njima, bili smo usmjereni na našu molitvu krunice i cjelokupnu organizaciju. Htjeli smo da s naše strane sve bude u redu. Tako da, praktički nismo imali neku posebnu reakciju na komentare, prosvjede i sva ova protivljenja našoj inicijativi.

Moj komentar na te prosvjede jest da ne vidim neki smisao u njima. Koliko sam uspio shvatiti, ti su prosvjedi bili zbog muškaraca koji su se loše odnosili prema svojim ženama. Te prosvjednice su svojim performansom htjele pokazati želju da muškarci budu bolji muževi, što je, zapravo i naš cilj. Dakle, mi smo zapravo molili ponajprije da mi sami budemo bolji muškarci, bolji muževi, bolji očevi. Tako da smo, na neki način, imali isti cilj. Šteta što nije bilo nekog zajedništva i suglasnosti oko toga. Ono što mi želimo jest da svaki muškarac bude najbolji mogući muž i otac, bilo biološki, bilo duhovni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srcu nam je obraćenje muškaraca, evangelizacija muškaraca, a svako nasilje prema ženama i djeci osuđujemo. Osuđujemo grijehe koji iz toga proizlaze, a sve muškarce potičemo da se okrenu prema Isusu Kristu koji je bio savršen muškarac, a ujedno i Bog. Potičemo ih da budu duhovni, da budu pravi muškarci i da na najbolji mogući način, po uzoru na Isusa Krista koji je vodio Crkvu, i oni vode svoju „Crkvu u malom“, tj. svoju obitelj.

Narod.hr: Sljedeća takva molitva krunice organizira se u siječnju?

Krunoslav Puškar: Tako je, organizira se u siječnju, opet se radi o prvoj suboti u mjesecu. Već smo počeli raditi na organizaciji i te molitve krunice. Kao i uvijek, bit će izazovno, bit će teško, ali siguran sam da će biti blagoslovljeno. Svi koji su dosad sudjelovali pokazali su da im je bilo veličanstveno, molili su na ove velike nakane Crkve i svijeta i na svoje osobne nakane. Siguran sam da nijedna osoba koja je dosad sudjelovala na molitvi nije otišla razočarana, već da ga je ova molitva potaknula da dublje živi svoju vjeru i da dublje uđe u otajstva katoličke vjere. Na kraju, ono što je i bio naš cilj, da svi molitelji budu što bolji muškarci, muževi i očevi.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.