Otvoren 23. Splitski filmski festival

Foto: fah

Projekcijom filma “Oni koji su dobro” redatelja Cyrila Schäublina u četvrtak navečer u Kinu Karaman otvoreno je 23. izdanje Splitskog filmskog festivala koje će se, tijekom osam dana, održavati i u Kinoteci Zlatna vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom otvaranja festivala, Maja Munivrana iz splitskog odsjeka za kulturu rekla je kako s festivalom surađuju od samog početka te je izrazila zadovoljstvo što je Grad Split potpora tom “najdugovječnijem međunarodnom filmskom festivalu u Hrvatskoj”.
Vjerujem kako će u filmovima uživati brojna publika, kako Splićani, tako i njihovi gosti, rekla je.

Član žirija za dugometražni igrani film Joško Jerončić rekao je da u žiri dolazi čista srca i bez čvrstih stajališta. Kaže da filmove želi doživjeti s publikom te da će prema tome i odlučivati.

“Gledateljima bi svakako preporučio segment hrvatskih filmova, imamo hrvatske autore ‘u kratkom i dugom metru’ tako da mislim da hrvatski film ima svoje mjesto i u tim izazovnim formama kakve gaji Split film festival. Očito je da su mladi hrvatski autori sve više u kontaktu sa istraživačkim tendencijama svjetskih kinematografija tako da mislim kako će publika doći na svoje”, kazao je Jerončić.
Tijekom osam dana festivala, prikazat će se deseci filmova u konkurenciji dugometražnih, kratkometražnih i hrvatskih filmova. Uz mnoge europske filmove, tu su i hrvatski filmovi: “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića te “Happy end: Glup & gluplji 3” Anđela Jurkasa. Devet filmova rezervirano je za Forum-Nextdoor-Frame extended, dok će ih se sedam moći gledati u VR, te jedan u Novim medijima. U specijalnom programu publika će moći vidjeti po tri danska filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među hrvatskim redateljima na festivalu će se predstaviti Anđelo Jurkas sa svojim dugometražnim filmom “Do kraja smrti”, a s kratkometražnim filmom predstavljaju se: Marko Belić s filmom “Filmflam”, Vladislav Knežević sa “Završnim krugom”, Marko Meštrović s “Tripom”, Ranko Pauković s “90 sekundi u Sjevernoj Koreji”, Neli Ružić i njena “Nigdina”, te Hrvoje Wachter s “Metom”.
Festival će ostati otvoren do 12. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.