Pitali smo: Zašto je Močvara otkazala nastup grupi Ogenj koja zagovara pro-life stavove?

močvara
Foto: facebook, snimka zaslona, Montaža: Narod.hr

Zagrebački klub Močvara otkazao je nastup poznatom koprivničkom folk rock bendu Ogenj koji su trebali nastupiti kao predgrupa australsko-irskom bendu The Rumjacks. Frontmen benda Tomislav Mihac Kovačic za Narod.hr potvrdio je da je nastup otkazan zbog njihovih pro-life stavova. Močvari smo poslali upit o razlozima otkazivanja, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest da je Močvara zabranila nastup Ogenju jer se ne slaže sa sadržajem jedne njihove pjesme koja se protivi pobačaju, objavio je novinar i glazbenik Goran Andrijanić. Radi se o pjesmi “Duša” u kojoj se izražava protivljenje pobačaju. To nam je potvrdio i frontmen benda Tomislav Mihac Kovačic koji je kazao:

„Sporna je bila naša stvar ‘Duša’, odnosno očito naši stavovi koji su pro-life, ili barem moji stavovi kao vođe benda, koji je aktivan katolik i živi svoju vjeru, u nekim stvarima sam i tradicionalist. To je opće poznato, ne skrivam se. Moj privatni život često je i na tapeti, na društvenim mrežama, nije to ništa novo s naše strane. No, valjda je Močvara u ovo novo doba odlučila promijeniti politiku jer smo mi već svirali u Močvari, čak su nam znali raditi i neke promocije.“

Sporna pro-life pjesma

Dodao je i da je za otkazivanje nastupa, koji se trebao održati 17. kolovoza, saznao od organizatora, te da mu se ljudi iz Močvare nisu javili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma “Duša”, objavljena je prije dvije godine, a u tekstu se protivi pobačaju i progovara u ime onih najranjivijih, bez prava glasa – nerođene djece. Dio teksta pjesme glasi:

>‘Močvara’ zabranila nastup poznatim glazbenicima jer se ne slaže s njihovom pjesmom

“A što bo me pazil branil od sveta pokazal dišeče cvetje sveta
Mati štera rada bi me mela meso od mesa od istoga tela
Skrilo se sonce zišli črni oblaki pokazali zobe i hudo bu taki
Teret sam postal žmefki su rekli to milo detešce kaj ima za dati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Močvara?

Močvara je klub neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture ”URK”, otvoren 1999. “Kroz godine rada Klub je postao centar alternativne kulture i siguran prostor za mlade, za drugačije i za pripadnike različitih supkultura koji se u Močvari osjećaju ugodno i na prijateljskom teritoriju”, stoji na njihovim stranicama. “Udruženje za razvoj kulture – URK”, koja upravlja Močvarom, na svojim mrežnim stranicama piše kako je riječ o neprofitnoj udruzi građana “koja posluje po načelima društvenog poduzetništva osnovana 1995. godine u Zagrebu iz potrebe za obnovom kulture mladih, uništene ratom i nacionalističkim kulturnim politikama”.

“Pokrenut entuzijazmom aktera underground scene, URK je uz još nekoliko bitnih pojava poput Arkzina i Attacka značajno utjecao da tzv. ‘mračne devedesete’ postanu prošlost”, stoji na stranicama udruge.

Financiranje javnim sredstvima

Ono što je zanimljivo je da je Močvara je udruga koja se financira javnim sredstvima. Zaradu ostvaruju i ulaznicama, ali dobiva i izdašnu pomoć države. Udruga Močvara, koja upravlja klubom, za ovu je godinu od Ministarstva kulture i medija dobila 16.590 eura iz lonca predviđenog za “Interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse”. Štoviše, Močvara je među najvećim dobitnicima proračunskog novca, među najvećim je primateljima iz proračuna Ministarstva kulture i medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stavku “Multimedijalni kulturni centar za mlade”, za koju je dobila 13.272 eura, dobila je i 3.318 eura za program “Močvarni laboratorij – program neformalne edukacije kulturnog centra za mlade Močvara”.

Uz to, Močvara je od Grada Zagreba dobila 22.000 eura po različitim stavkama, ali su one, osim “Galerije Močvara”, iste kao i one za koje je dobiven novac od Ministarstva kulture.

Nadalje, Močvaru podupiru i Europska komisija kroz strukturne i investicijske fondove, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Liveurope – europska platforma za glazbenu raznolikost, Trans Europe Halles – europska mreža kulturnih centara, Scenergies – mreža glazbenih organizacija i Hrvatski audiovizualni centar.

Močvara, sukladno izvorima financiranja, ima status javnog dobra, što znači da bi njezina vrata morala biti otvorena svima prema jednakim kriterijima. No, čini se da ipak postoje dvostruki kriteriji i pravo glasa nemaju oni koji podupiru život

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.