Počinje festival otkrića za ljubitelje filma i književnosti

Foto: fah

Festival svjetske književnosti, koji se ove godine održava s književnošću njemačkog govornog područja u fokusu, popratit će i filmski program – u suradnji s Goethe-Institutom od 4. do 9. rujna u zagrebačkom kinu Europa i splitskoj Kinoteci Zlatna vrata prikazivat će se odabrani njemački filmovi snimljeni prema književnim predlošcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bit će to festival otkrića za ljubitelje filma i za ljubitelje književnosti. Njihovu će pažnju privući velika imena iz obaju svjetova, iz svijeta suvremene njemačke književnosti i njemačkog autorskog filma s njemačkim i međunarodnim glumačkim zvijezdama”, najavljeno je iz kina Europa.

Prikazat će se pet recentnih ostvarenja, “Povratak u Montauk” Völkera Schlöndorffa, “Ja i Kaminski” Wolfganga Beckera, “Tschick” Fatiha Akina, “Pozdravi iz Fukušime” Doris Dörrie i “Opet on” Davida Wnendta.

Proslavljeni njemački redatelj Volker Schlöndorff svoj je novi film snimio prema autobiografski obojenom romanu doajena švicarske književnosti Maxa Frischa iz 1975. godine. Premda su i likovi u Frischovim prijašnjim romanima često imali autobiografske crte, priče su bile fiktivne, no u “Montauku” je prikazan autentični doživljaj, jedan vikendu iz Frischova života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnja prati pisca Maxa (glumi ga Stellan Skarsgård) koji putuje u New York predstaviti svoj najnoviji roman o neuspjeloj velikoj ljubavi. Ondje ga očekuje supruga (Susanne Wolff), ali susreće i ženu koju je nekada volio (Nina Hoss) i s kojom provede vikend u Montauku, obalnom gradiću blizu Long Islanda.

Bit će tu i film “Ja i Kaminski”, nastao prema romanu Daniela Kehlmanna, gosta zagrebačkog festivala, kojega se od objavljivanja romana “Mjerenje svijeta” smatra jednim od najpoznatijih njemačkih pisaca.

U režiji Wolfganga Beckera, najpoznatijeg po tragikomediji o padu DDR-a “Zbogom, Lenjine!”, publika će imati priliku vidjeti “komediju o umjetnosti i prijevari visokog književnog ranga”. To je priča o pretjerano ambicioznom i beskrupuloznom novinaru koji planira napisati knjigu o nekada slavnom, a sada gotovo zaboravljenom slikaru Manuelu Kaminskom (Jesper Christensen), Matisseovu učeniku i Picassovu prijatelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni roman “Tschick” Wolfganga Herrndorfa o neobičnom prijateljstvu dječaka iz građanske obitelji i mladog doseljenika iz Rusije nadahnuo je istoimeni film u režiji slavnog njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, koji je nedavno proglašen najboljim europskim filmom za mlade.

Roman je objavljen u više od 25 zemalja i do jeseni 2016. samo je u Njemačkoj prodan u više od dva milijuna primjeraka, a već ga i uspoređuju s kultnim romanima poput J. D. Salingerova “Lovca u žitu”.

Filmska verzija romana kombinacija je filma ceste i priče o odrastanju trinaestogodišnjaka koji se u svojoj obitelji i školi osjeća nevidljivo, a jedini mu je prijatelj Tschick s kojim nepromišljeno kreće na put u ukradenom autu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet književnosti i filma spojio se i u crno-bijelom filmu “Pozdravi iz Fukušime” Doris Dörrie koja prema vlastitom scenariju i u vlastitoj režiji govori o susretu mlade Njemice s japanskom staricom na mjestu nuklearne katastrofe.

Bježeći od svojih neostvarenih životnih snova, jedna mlada Njemica pridružuje se organizaciji Clowns4Help koja pokušava unijeti tračak radosti u svakodnevicu žrtava u Fukušimi, a tamo susreće tvrdoglavu Satomi, posljednju gejšu u Fukušimi, koja se po svaku cijenu želi vratiti u svoju uništenu kuću u kontaminiranoj zoni.

Na programu je i satirična komedija “Opet on” o Adolfu Hitleru koji se probudio u Berlinu 69 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, no svi misle da je samo riječ o zabavnom imitatoru kojemu treba dati tv emisiju.

Roman Timura Vermesa je zabilježio velik uspjeh kod publike i dugo se zadržao na vrhu top-ljestvice bestselera tjednika Der Spiegel, a redatelj David Wnendt je uspio uvjerljivo inscenirati svoju mješavinu satire i reality-showa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti u Zagreb i Split od 3. do 9. rujna dovodi pedesetak autora iz 17 zemalja i šezdesetak različitih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.