Pogledajte predivne fotografije s festivala čipke u Lepoglavi: Posebna umjetnost koja zahtjeva i strpljenje

Foto: Waves komunikacije d.o.o., Fotomontaža: Narod.hr

Lepoglavska čipka kao hrvatska kulturna baština predstavlja se ove godine kroz suvremene interpretacije pod motivom „Čipka i umjetnost“ na 26. međunarodnom festivalu čipke Lepoglava 2022. koji se održava od 9. do 11. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i medija, turizma i sporta i poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Na jučerašnjem svečanom otvaranju Festivala istaknuto je kako je čipka, isključivo kao dekorativna tvorevina, prisutna svuda oko nas i već nekoliko godina vraća se u naše ormare, ali i interijere, bilo da se radi o detalju ili samostalnom ukrasu.

> Poseban festival ovog vikenda u Lepoglavi: Ljepota čipke i tradicija njezine izrade baštini se godinama

„Čipka je posebna umjetnost koja zahtjeva ne samo talent, nego i strpljenje. Danas živimo u vremenu u kojem strpljenja nema puno. Iako živimo u digitalnom vremenu koje nema zajedničkih spona sa čipkom, upravo zbog toga moramo ju njegovati i čuvati kao što čuvamo baštinu naših predaka“, istaknuo je izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Waves komunikacije d.o.o.
Foto: Waves komunikacije d.o.o.

Još u davna vremena, čipka je prepoznata kao jedinstveni primjerak ljepote koji su cijenili i bogati i siromašni. Predmeti nadahnuti čipkom daju dozu romantike, elegancije i profinjenosti, pa stoga i ne čudi da se čipka vraća u suvremeni dizajn. Izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako ovaj festival stoji uz bok mnogim velikim događanjima.

Foto: Waves komunikacije d.o.o.

„Prije svega trebamo čestitati čipkaricama koje su kroz sve ove godine uspjele sačuvati čipkarstvo. Kada bi gledali i mjerili svijet prema ovdje prisutnim ljudima, vjerujem da bi bio kao čipka – spojen tankim nitima ljepote i dobrote.“

Ove je godine zemlja partner Slovačka koja će se predstaviti s 11 vrsta svojih čipki, zidnim kuharicama kao likovnim izričajima slovačkih baka u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice te izložbom „This is Slovakia“ u organizaciji Veleposlanstva Slovačke Republike u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Od 9. do 11. rujna u Lepoglavi će se održati 26. Međunarodni festival čipke

„Iznimna nam je čast biti zemlja partner na festivalu u godini kada slavimo 30. obljetnicu donošenja Ustava Slovačke Republike. Predstavljamo se sa svojim čipkarima, dvjema izložbama, kulturno-umjetničkim i gastro programom putem kojih ćemo vam predstaviti svoju zemlju“, rekao je savjetnik, konzul i zamjenik šefa Misije pri Veleposlanstvu Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Zdenko Galbavý.

Foto: Waves komunikacije d.o.o.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na otvorenju je istaknuo: „Baština i tradicija su važni dio našeg identiteta koji se u sveopćoj globalizaciji brzo može izgubiti. Upravo po tome smo to što jesmo – njome smo određeni i njome se dičimo. Želimo da ovaj festival bude bitan čimbenik za utvrđivanje strategije daljnjeg razvoja čipkarstva koji je definiran kako u kompletnom prostoru, tako i vremenu. Uvijek se pitamo koliko je čipkarstvo održivo, a u tome imamo ciljeve: poticanje mladih za uključivanje u čipkarstvo, novi načini popularizacije te adekvatno vrednovanje čipke na tržištu.“

Foto: Waves komunikacije d.o.o.

Najavio je izgradnju Centra pavlina – Centra za posjetitelje u kojem će na jednom mjestu biti predstavljena vrijednost čipkarstva. Izložbe čipki postavljene su u Turističkom kulturno-informativnom centru (TKIC) gdje će posjetitelji moći vidjeti hrvatske čipke i zbirku fotografija Udruge Ekomuzej Lepoglava „Iz kataloga Danice Bresler“, izložbe učeničkih zadruga s područja grada Lepoglave te Dječjeg vrtića Lepoglava te u Pavlinskom samostanu gdje će se moći razgledati čipke iz inozemstva. Organizatori su pripremili atraktivnu postavu „Čipke koje lebde“ koje će zasigurno izazvati mnogo pozornosti, a u Crkvi Blažene Djevice Marije Lepoglavska čipka je postavljena na oltarnicima. Predstavit će se i Lepoglavska čipka u filateliji uz prigodnu dopisnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu sudjeluje 11 predstavnika iz inozemstva iz Mađarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Malte, Italije i Slovačke te 21 predstavnik iz Hrvatske škola, društava, udruga, vjerskih i drugih organizacija. U sklopu festivala održavaju se i Dani europske baštine 2022. u Lepoglavi pod temom „Održivost baštine“ te 13. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Čipkarstvu se danas posvećuje velika pažnja kako bi se sačuvala tradicija. Osnovana je Čipkarska udruga i Zadruga lepoglavske čipke koja organizira proizvodnju i prodaju tih visokovrijednih proizvoda. Poseban značaj u promociji lepoglavske čipke imaju ”Međunarodni čipkarski festivali” koji se održavaju kontinuirano od 1997. godine.

Čipka Zadruge lepoglavske čipke nosi znak „Izvorno hrvatsko“, a od Hrvatske turističke zajednice dobila je Priznanje „Zeleni cvijet 2004“ za cjelovitost i originalnost suvenirske ponude. Uvrštena je i na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.