Pogledajte prekrasne jaslice u župnoj crkvi u Čilipima (Konavle)!

Foto: snimka zaslona

Ozračje svečanosti Božića u crkvama odražavaju i pomno postavljene i uređene božićne jaslice. One svojom ljepotom plijene pažnju vjernika te im pomažu predočiti svetu betlehemsku noć kada se Isus rodio. Jaslicama se najviše raduju najmlađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaslice su jedinstvene u svakoj crkvi, a mi smo izdvojili ovogodišnje jaslice u župnoj crkvi sv. Nikole u Čilipima u Konavlima. Riječ je o najvećim jaslicama u Dubrovačkoj biskupiji.

Naime, jaslice su napravljene na glavnom oltaru crkve, a ne kao do sada u južnoj crkvenoj lađi. Uprizorenje Betlehema, mjesta Kristova rođenja, prostire se na gotovo 50 metara četvornih. Iz Čilipa pozivaju sve da i ove godine posjete najveće jaslice u Biskupiji, a crkva će biti otvorena svakog dana do 19 sati, piše Dubrovniknet.hr.

Pogledajte kako izgledaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župna crkva u Čilipima i njezina teška sudbina u Domovinskom ratu

Župna crkva sv. Nikole sagrađena je u 19. stoljeću na mjestu starije renesansne crkve sv. Antuna Padovanskog, manjih dimenzija ali s velikim potrijemkom. Crkva je bila premalena za župne potrebe, te se 1840. pristupilo gradnji nove trobrodne crkve sv. Nikole. Sagrađen je tako jedan od većih (35 x 23 m) bogoštovnih objekata u biskupiji. Gradnja je trajala 13 godina, a crkva je posvećena 23. lipnja 1858. g. Zvonik je nadograđen pored crkve 1898. g.

Tijekom Domovinskog rata, u listopadu 1991. Srbi i Crnogorci okupirali su Konavle – stanovništvo je prognano te gotovo nitko nije ostao u selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan međunarodnog priznanja RH u siječnju 1992. agresor se posebno brutalno iskalio na župnoj crkvi u Čilipima. Zapaljena je sakristija i župna kuća, a oskvrnuti su i kipovi svetaca u crkvi – vađene su im oči i odsjecane glave te su paljene oltarne slike.

Krajem 1992. Konavle su oslobođene, a crkva je uskoro obnovljena, te je učinjen prezbiterij s novim liturgijskim oltarom. Tijekom 2000. godine učinjene su nove klupe i dvije ispovjedaonice, te dvije nove oltarne pale.

Kipovi svetaca koje su četnici oskvrnuli i danas je moguće vidjeti na prostoru pored crkve, kao podsjetnik na zlo koje je srpsko-crnogorski agresor nanio u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.