Politički angažirana “Saga” pobjednica PIF-a

Glavnu nagradu “Milan Čečuk” 47. PIF-a osvojila je predstava “Saga” newyorške skupine “Wakka Wakka” i Vizualnog kazališta Nordland, koja “dokazuje da lutkarska umjetnost i danas može biti iznimno politički angažirana i poticati publiku na kritičko mišljenje”, objavljeno je na večerašnjoj dodjeli nagrada kojom završava ovogodišnje izdanje tog međunarodnog festivala kazališta lutaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu predstavu o čovjeku koji gubi kontrolu nad svojim životom nakon što Island bankrotira, s mnoštvom izvođača i lutaka na sceni, međunarodni žiri (Ivica Ozabalova, Jelena Sitar Cvetko i Sanja Nikčević) proglasio je najboljom i zbog “izvrsnih pojedinačnih kreacija u glumi, animaciji, oblikovanju svjetla i režiji”.

Nagrada “Tibor Sekelj” za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je poljskom Kazalištu Maska iz Rzeszova, koje je u predstavi “Snježna kraljica” pokazalo da je dobro i zlo prisutno u svijetu, ali da je svaki pojedinac slobodan u svome izboru.

Nagradu za režiju dobio je Matija Solce, redatelj predstave “Mali daždevnjak prelazi cestu” u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana, prema ocjeni žirija, “jedan od novih mogućih suvremenih pristupa lutkarskoj umjetnosti kroz korištenje uobičajenih elemenata predstave na nov i poetičan način koji publiku uključuje kao sukreatora posebnog emotivnog doživljaja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shylo Oleksii nagrađen je za animaciju Petruške u predstavi “Petruška” Kazališta lutaka Moskva, u kojoj je “kroz odličan ritam, preciznost i korištenje svih mogućnosti lutaka ginjola ostvario odličan kontakt s publikom i pokazao kako u njegovim rukama klasičan lik Petruške i dalje živi”.

Za animaciju je nagrađen i Ivica Lučić u predstavi “Deveta ovčica” Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka , a dvije nagrade dobila je predstava “Ronilac bisera” Dječjeg kazališta Dubrava i Umjetničke organizacije LOFT – Morana Dolenc za animaciju, a Drago Dolenc za svoje likovno uvjerljive lutke jednostavnih oblika i jasnih boja.

“Deveta ovčica”, u režiji Ljudmile Fedorove, osvojila je i posebnu nagradu za “suodnos stvarnosti, lutke i djeteta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji žiri (Katarina Bulović, Marta Defar i Janko Vinožganić) najboljom je proglasio predstavu “Genijalni genije” Kazališta lutaka Zadar, u režiji Tamare Kučinović.

Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno kao organizatora festivala, izrazio je zadovoljstvo što je ove godine povećana posjećenost PIF-a. “Programe Festivala pratilo je oko 11,8 tisuća gledatelja, dok ih je prošle godine bilo oko 7,6 tisuća. Za deset predstava tražila se karta više, a sve ostale imale su posjećenost veću od 80 posto”, istaknuo je.

Za sam kraj ovogodišnjeg PIF-a, koji je u proteklih pet dana okupio više od 200 lutkara iz devet zemalja i 16 predstava u službenoj konkurenciji, večeras je priređena besplatna izvedba Gogoljeve “Kabanice” na Sceni Travno, završni rad studenata 5. godine glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.