Postavljen vijenac na spomen-ploču prvoj hrvatskoj upravi grada Splita

U povodu obilježavanja pobjede Narodne stranke na izborima 28. listopada 1882. godine, temeljem čega je konstituirano Gradsko vijeće na kojem se po prvi put govorilo hrvatskim jezikom, izaslanstvo Grada Splita postavilo je jučer vijenac na spomen-ploču na pročelju Glazbene škole „Josip Hatze“ u Ulici kralja Tomislava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime izaslanstva, u kojem su bili predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković i potpredsjednik vijeća Petar Škorić, vijenac je postavio zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević.

„Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti grada Splita, jer je predstavljao prekretnicu. Naime, od tog dana se počelo govoriti hrvatskim jezikom, ali ne samo u gradskoj vijećnici, nego se i u knjižnicama i drugim ustanovama prestalo govoriti talijanskim jezikom. Mi kao Narodna stranka smo jedan od baštinika te tradicije narodnjaka koji su pokazivali koliko je snažno bila ukorijenjena težnja za hrvatskim jezikom i koliko je dugo trajala ta borba, okončana 90-ih od kada imamo samostalnu državu. Obilježavanje ovog važnog datuma će biti prihvaćeno i od Gradskog vijeća te će se svake godine ubuduće i službeno obilježavati ovaj dan čime ćemo pokazati zahvalnost našim pretcima koji su se borili za hrvatski jezik i hrvatsku opstojnost na ovim prostorima“, kazao je zamjenik Kovačević.

Izražavajući slaganje sa zamjenikom gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća je kazao kako svi možemo biti sretni jer je prije nešto više od sto godina po prvi put nepovratno hrvatski Split progovorio hrvatskim jezikom i time nepovratno zacrtao budućnost hrvatskog naroda na ovim prostorima. „Na tome smo neizmjerno zahvalni jer jezik znači sve za opstojnost i samobitnost jednog naroda pa tako i hrvatskog naroda“, rekao je predsjednik Ćurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući na značaj ovog datuma, potpredsjednik Škorić je također izrazio zadovoljstvo time da će ovaj datum ući u službeni protokol Grada Splita. „Borba i težnje tadašnjih narodnjaka su, na žalost trajali duže od jednog stoljeća, do 90-ih i dolaska Franje Tuđmana i stvaranja hrvatske države koju smo izborili u teškom i krvavom ratu. Zato danas trebamo znati sačuvati hrvatsku državu“, zaključio je potpredsjednik Škorić.
2014_10_28_Narodnjaci_A

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.