‘Potapanje brodova’ u Rijeci

Na prvom “svjetskom prvenstvu” u društvenoj igri “Potapanje brodova” 25. listopada u Rijeci, koje će se održati na mjestu gdje se izvorno proizvodio torpedo, pokraj lansirne stanice u nekadašnjoj tvornici “Torpedo”, sudjelovat će 64 natjecatelja u kup sustavu, na ispadanje, a na toj lokaciji će se prirediti i izložba torpeda i njihovih dijelova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na turniru će moći sudjelovati građani koji uplate kotizaciju od 60 kuna uz 15-tak poznatih osoba iz riječkog društvenog života. Dvojica najboljih natjecatelja će dobiti prikladne nagrade.

Na manifestaciji, nazvanoj “Battleship Fiume 2014”, od 20. listopada predstavit će se izvorni proizvodi tvornice Riječki tehnički zavod koja je 1866. godine prva proizvela torpedo te drugi izlošsci vezani uz torpeda iz kasnijih faza djelovanja tvornice. Izlošci su iz fundusa Muzeja grada Rijeke te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović kazao je kako je ovo prigoda da se predstavi namjera riječkih muzealaca da se na jednom mjestu, najvjerojatnije u bivšoj Tvornici papira, postavi stalni izložbeni postav torpeda, opreme i lansirnih rampi. Nekoliko potpuno očuvanih cjelovitih torpeda iz najranijeg razdoblja proizvodnje nalaze se u Splitu a obećano je da će ih, u slučaju da se uspostavi stalni postav, ustupiti Rijeci, rekao je Dubrović. Stalni psotav trebao bi se realizirati do sljedećeg ljeta, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretači manifestacije su šestorica Riječana – Ivan Milatić, Vlado Vrgoč, Ernest Marinković, Tomislav Juretić, Robert Jovanović i Darjan Buković, a želja im je tako upozoriti na nužnu sanaciju i očuvanje prve lansirne stanice za torpeda na svijetu u sklopu negdašnjega tvorničkog kompleksa.

Projekt “Battleship Fiume” podupiru i odjeli za kulturu te za odgoj i školstvo grada Rijeke, Primorsko-goranska županija i riječka Lučka uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.