Poziv mladima: ‘3D formacija – tvoja šansa, tvoja zrelost!’

Foto: Skac Palma

Biti svet. Biti potpun. Biti autentičan. Već i samo Biti!, danas je velik izazov, ističe Studentski katolički centar Palma, čiji poziv prenosimo u cijelosti.

Pozvani smo biti. Pozvani biti sve to: sveti, cjeloviti, autentični. Već 2 tisućljeća Krist poziva, nudi, garantira, omogućuje: posvećenje. Već 2 tisućljeća svijet zaglušuje taj poziv bukama ispraznosti, gramzljivosti, mlakosti, straha, laži, nepravde. Ma kako god se mijenjao stil života kroz stoljeća, za čovjeka izazov je uvijek isti: Kako odgovoriti na poziv? Kako živjeti puninu? Kako biti sretan? Kako do svetosti? Crkva je iznjedrila mnoge svece, puteve i metode. Neki sveci poznati su široj javnosti. Još ih je više koji su umrli u skrovitosti, živeći živote ponizno, kreposno i posvećeno, žrtvujući se i boreći, ljubeći pošto poto.

 

Jedna moderna inačica nastojanja oko svetosti programi su 3D formacije. Studentski katolički centar Palma mjesto je za one koji žele više, koji žele k Bogu po ljubavi prema čovjeku. Već šestu godinu za redom nudi program 3D formacije kao svojevrstan trening koji za cilj ima postizanje zrelosti. Desetljeće iskustva rada s mladima, a posebno intenzivno kroz kamp Modrave, pokazalo je da za cjelovito sazrijevanje osobnosti nisu dovoljne samo kateheze. Kakav odnos s Bogom čovjek ima najjasnije se očituje kroz njegov odnos prema sebi i drugima. Za njega je važno rasti, tesati se i graditi kroz međuljudske odnose, zato je tu grupni rad. Uz sve ono što učimo o nama i našoj vjeri, važno je imati prakse. Tako smo došli do modela koji uz znanje nudi iskustvo; uz slušanje sudjelovanje; uz nauk vjere društvene eksperimente; uz kontemplaciju omogućuje akciju, i obrnuto! Trogodišnji model koji omogućuje čovjeku sazrijevanje na području duše, duha i društva:

• Prva godina koju zovemo „ISTINA“ za cilj ima izgradnju karaktera kroz kreposti. Uz nagovore koje drže isusovci i laici, mladi u grupama zajedno otkrivaju svoje vrijednosti, pomažu jedni drugima upoznati se bolje, te zajedno razmatraju Božju riječ. Za rast u zrelosti nije dovoljna teorija i grupno dijeljenje pa će zato od ove godine grupe povremeno imati eksperimente – male zajedničke praktične vježbe koje će služiti kao team building ali i prilika za učenje nekih važnih životnih vještina. Ovaj program baš je za dušu, da je očisti i izgradi, a obzirom na razboritost, jakost, pravednost i umjerenost, te sve srodne kreposti: od poniznosti do uzdržljivosti. To je dakle prvi D: duša.

• Drugu godinu zovemo „PUT“ jer se temelji na ignacijanskoj duhovnosti. Sv.Ignacija nazivali su Hodočasnikom i njegov život već je svojevrstan putokaz kako bliže Bogu. Ovaj program nudi temelje zdrave duhovnosti u prvom dijelu akademske godine. Nakon nagovora (o svrsi, slobodi, grijehu, oprostu, križu, patnji…) mladi u grupama dijele iskustva i zajednički mole metodom lectio divina. Drugi semestar počinje individualan rad kroz same duhovne vježbe u svakodnevici, a uz pratnju duhovnih voditelja jednom tjedno. Konačno, zadnjih nekoliko susreta ide za time da mladi koji su u vježbama snažnije se opredijelili za Krista sada konkretno prepoznaju svoje mjesto u Crkvi i društvu, ili se s većim žarom daju tamo gdje već jesu.

• Treća godina ima za cilj omogućiti mladima uspostaviti odnos prema svijetu i odgovoriti na njegove potrebe po načelu pravednosti. Ovaj program zovemo ŽIVOT: da se ohrabrim i idem svijetu dati sebe, kao što je Krist svoj život za mene položio. Sudionici se organiziraju u interesne skupine, najčešće na području evangelizacije, umjetnosti, kulture i stvaralaštva, društvenog zagovaranja, djela milosrđa kroz Volonterski centar SKAC, te u logističkoj pripremi hodočašća i kampova.

Većina mladih u Hrvatskoj nezadovoljna je društvom u kojem živi, a da bi se ono mijenjalo trebamo početi od sebe. 3D je program koji nudi zdravo okruženje i kvalitetne sadržaje, a zamišljen je kao jedna odskočna daska za zrelo življenje kršćanskih vrijednosti u Crkvi i društvu. Ako želiš promjenu, 3D formacija je baš za tebe. Pohađati sva tri programa slijedom kako je zamišljeno, ili samo jedan, sukladno potrebi i poticaju koji imate – to je najbolje razlučiti u inicijalnom razgovoru nakon što se prijavite.

Program se provodi u Splitu i Dubrovniku, a od ove godine i u Osijeku.

Kada i gdje se prijaviti, te sve potrebne informacije i prijavnice za svaki od programa (Istina, Put, Život) možete naći na mrežnim stranicama: www.skac.hr ili na društvenim mrežama: SKAC Palma.
Ovogodišnji trailer:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr