Praizvedba filma o Jacquesu Cousteau za Dan neovisnih kina

Foto: Fah

Besplatnim projekcijama u čak 34 hrvatska kina, među ostalim i praizvedbom filma “Odisej” o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, snimanog i u Hrvatskoj, 7. studenog obilježit će se prvi Dan neovisnih kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje tog dana pokrenuto je, u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. s ciljem jačanja i razvoja neovisnih kina, pokretanja nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude te revitalizacije starih gradskih kina.

Kino mreža će na taj dan proslaviti i svoj treći rođendan te darovati publiku u čak 34 kina besplatnim projekcijama filma “Odisej” francuskog redatelja Jeromea Sallea i dvjema epizodama animirane serije “Mali leteći medvjedići”.

Kao središnji događaj manifestacije najavljena je premijera “Odiseja”, spektakularne filmske priče o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, kojoj su neke od najatraktivnijih scena snimljene na Hvaru, Visu i Biševu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spajajući Cousteauov životni pothvat i razvoj jedne turbulentne obiteljske priče, film donosi presjek gotovo trideset 30 godina njegovog života. 

Dramska okosnica biografsko-avantrurističkog filma je, osim čuda podvodnog svijeta, odnos sa suprugom Simone (Audrey Tautou) te dvojicom sinova, od kojih tragično stradalog Pihillipea glumi Pierre Niney. 

Film je osvojio nagradu Cesar za najbolji zvuk te je nominiran nagradom Globe de Cristal za najboljeg muškog glumca – Lambert Wilson i žensku glumicu (Audrey Tautou).  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program za najmlađu publiku donosi dvije epizode hrvatske animirane serije “Mali leteći medvjedi” – “Nezaboravni rođendan” i “Uhvatiti sunce”, koja je prvi put emitirana 1990.  

Popularna serija, nastala u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji, priča je o zajednici krilatih medvjedića koji su nastojali vratiti sklad u stoljetnu šumu. 

“Medvjed Platon, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica te braća Joško i Janko iz epizode u epizodu pokušavali su povratiti narušenu idilu, boreći se ne samo protiv čovjeka nego i Smradca i Smucala koji šumu zagađuju otpacima ljudskog napretka”, podsjeća se u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori likova i serije su Dušan Vukotić, Pero Kvesić i Neven Petričić. Prvi serijal redateljsko je djelo Jeana Sarraulta, dok je u ulozi režisera drugog serijala našao Michele Lamire.

Manifestacija se održava na dan osnutka Kino mreže 7. studenog, a želja je organizatora da postane tradiconalno filmsko događanje kojim će se jednom godišnje posvetiti pozornostznačaju, vrijednosti i ulozi neovisnih kina u Hrvatskoj.  

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača osnovana je kako bi se ojačao položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Danas ima 39 članova i 52 kina u 39 gradova i otoka diljem Hrvatske. 

Detalji o programu nalaze se na službenoj Facebook-stranici Kino mreže i mrežnom sjedištu kinomreza.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.