Predavanje o monumentalnome gotičkom raspelu u dubrovačkoj dominikanskoj crkvi i izgledu crkve do 16. stoljeća

Samostan Sv. Dominika u Dubrovniku organizira javno predavanje u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. u 19:30 sati u dominikanskome samostanu. Predavač Matko Matija Marušić s nacionalnog Instituta za povijest umjetnosti održat će predavanje o monumentalnome gotičkom raspelu u dubrovačkoj dominikanskoj crkvi i izgledu crkve do 16. stoljeća. Ovo je predavanje prvo u predviđenome ciklusu javnih predavanja kojim dubrovački dominikanci žele sugrađanima približiti vrijednu kulturnu baštinu svoje crkve i samostana i na taj način obilježiti 800. obljetnicu utemeljenja dominikanskoga reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

SAŽETAK PREDAVANJA
Dubrovačka crkva Sv. Dominika i njena monumentalna raspela

Monumentalna grupa s Raspetim Kristom, Marijom i Ivanom u trijumfalnom luku dubrovačke crkve Sv. Dominika odavno je prepoznata kao iznimno djelo, pripisano istaknutom slikaru venecijanskoga trečenta – Paolu Venezianu. Uz ovo, javnosti i istraživačima dobro poznato djelo, iz arhivskih izvora može se saznati da u unutrašnjosti crkve ovo Venezijanovo raspelo nije bilo jedino. Stoga pozornost valja usmjeriti i prema drvenome raspelu koje se danas čuva u sakristiji crkve, vrlo vjerojatno jednome od primjera koje spominju izvori.
Predavanje će pokušati odgovoriti na niz pitanja o raspelima u crkvi Sv. Dominika: o vremenu njihova naručivanja, izvornome smještaju, čašćenju… Tako će se, osim o samim raspelima, u predavanju razmatrati i izgled unutrašnjosti crkve Sv. Dominika do 16. stoljeća koji je bio bitno drugačiji od onoga kakvim ga poznajemo danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O PREDAVAČU
Matko Matija Marušić stručni je suradnik na Institutu za povijest umjetnosti i student Poslijediplomskoga doktorskog studija medievistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 2015. godine zaposlen je na projektu Hrvatske zaklade za znanost Dubrovnik: Civitas et Acta Consiliorum. Visualizing Development of Medieval Urban Fabric. Dobitnik je nagrade ‘Radovan Ivančević’ Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za diplomski rad Monumentalna raspela dubrovačkog područja do Tridentskoga sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.