Predstavljanje knjige dr. Pelca: Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog

Foto: www.matica.hr/www.ipu.hr (Fotomontaža: Narod.hr)

Predstavljanje knjige „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ dr. sc. Milana Pelca održat će se u utorak 19. veljače u 18 sati Velikoj dvorani Matice Hrvatske u Zagrebu. Knjigu će predstaviti sisački biskup Vlado Košić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Danko Šourek i autor, javlja Sisačka biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi su obrađene minijature naslikane u dva misala kojih se izvorna narudžba povezuje s liturgijskim i kulturnim interesima pomoćnog zagrebačkog biskupa Jurja od Topuskog: misal u Riznici zagrebačke katedrale (sign. K 2) i misal u Knjižnici zagrebačke nadbiskupije (sign. MR 170). Oba misala nastala su u svojim glavnim dijelovima koncem 15. odnosno početkom 16. stoljeća. U svakome su i dodaci iz kasnijih vremena, posebice iz vremena biskupa Aleksandra Mikulića s konca 17. stoljeća. Biskup Mikulić dao je misal iz Riznice katedrale uvezati u raskošne korice s pozlaćenim srebrnim reljefima.

Predstavljanje novog prijevoda, s aramejskog na hrvatski jezik, klasika Khalila Gobrana „Prorok“ održat će se u srijedu 20. veljače u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu Sisku. Novi prijevod djelo je dr. sc. Mihaela Yaga koji će ga i predstaviti.

Sjednica Upravnog vijeća Zaklade za gradnju crkve u Zrinu održat će se u četvrtak, 21. veljače u 17 sati u sisačkom Velikom Kaptolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će, nedjelju 24. veljače u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika, svečano misno slavlje tijekom kojeg će krstiti šesto dijete obitelji Vuksan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.