Predstavljen zbornik radova o jezikoslovcu i književniku Bratoljubu Klaiću

Drugi svezak 40. broja “Rasprava” Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) posvećenih Adolfu Bratoljubu Klaiću, u kojima su radovi sa znanstvenoga skupa “Hrvatski jezikoslovac Adolf Bratoljub Klaić”, održanoga 6. i 7. ožujka 2014. godine, predstavljen je u utorak u palači Matice hrvatske u Zagrebu.
O zborniku i Klaiću govorili su predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, ravnatelj IHJJ-a Željko Jozić te izvršni urednik ovog broja zbornika Kristijan Lewis i Jasna Šego iz Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o značenju i veličini Adolfa Bratoljuba Klaića akademik Damjanović je istaknuo kako se današnjem naraštaju jezikoslovaca čini da znatno veći zato što stoje na Klaićevim ramenima.

Jozić je napomenuo kako su u ovaj broj Radova uvrštena 22 probrana rada o, kako je rekao, univerzalnom jezikoslovcu Bratoljubu Klaiću.

Lewis je istaknuo kako su u drugom svesku 40. broja časopisa Rasprave uvršteni radovi 27 znanstvenika, koje su podijelili u tri tematske cjeline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj cjelini su radovi, napomenuo je, o Klaićevu leksikološkom radu, u drugom o dijalektološkim i akcentološkim djelima, a u trećem o Klaiću i književnosti.

Jasna Šego predstavila je četiri rada o Klaićevu književnom djelovanju i prevodilaštvu.

Predgovore zborniku napisali su Bratoljubov sin Željko Klaić, akademik Stjepan Damjanović i jezikoslovac Marko Samardžija, koji je napravio periodizaciju Klaićeva djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveni skup s kojeg su objavljena izlaganja u drugom svesku 40. broja časopisa zajednički su organizirali Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska.

Hrvatski jezikoslovac, prevoditelj i književnik Adolf Bratoljub Klaić (Bizovac, 27. srpnja 1909. – Zagreb, 2. ožujka 1983.) u Zagrebu je završio klasičnu gimnaziju, a na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest južnoslavenskih jezika i književnosti, češki i njemački jezik. Stručno se usavršavao u Poljskoj i Češkoj. Doktorirao je 1941. godine disertacijom “Bizovačko narječje”.

Bio je profesor u gimnaziji u Vukovaru, Prijedoru, Osijeku i Zagrebu te na Visokoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Od 1950. godine profesor je hrvatskoga jezika na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti. Autor je “Velikoga rječnika stranih riječi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao član Državnoga ureda za jezik Klaić je, uz suradnju ostalih članova, priredio pravopisni priručnik “Koriensko pisanje” (1942.), a s Franjom Ciprom i opsežni “Hrvatski pravopis” (1944., pretisak 1992.). Oba su izrađena na tvorbeno-morfološkim načelima prema tadašnjoj službenoj jezičnoj politici. Postao je poznat po “Rječniku stranih riječi”, koji je od 1951. do 2001. izišao u više izdanja.

Prevodio je s klasičnih jezika (Eshil, Sofoklo, Euripid, Vergilije i dr.). Kao vrstan akcentolog objavljivao je radove iz hrvatske prozodije, među ostalima i Naglasni sustav standardnoga hrvatskog jezika.

Redigirao je i komentirao izdanja brojnih hrvatskih pisaca u ediciji Pet stoljeća hrvatske književnosti te jezično priredio mnoge kazališne i filmske izvedbe. Uvježbavao je dikciju s glumcima za predstave i bio glavnim tumačem nepoznatih riječi. Proučavao je poljsko-hrvatske kulturne veze i pisao o njima.

Osim jezikoslovljem bavio se i teorijom književnosti, a objavio je i knjigu “Između jezikoslovlja i nauke o književnosti” (1972). Bratoljub Klaić je u kroatistici i općenito u hrvatskoj kulturi ostavio trajan pisani i usmeni trag kao vrstan leksikograf i kao pravopisni i jezični normativist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.