Predstavljen zbornik u čast prof. Iva Banca: ‘Najavljivao je rusku invaziju’

banac hks
Foto: HKS, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

U utorak 1. ožujka 2022. predstavljen je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu zbornik radova s Međunarodnoga simpozija “Liber amicorum”. održanog 2017. u Dubrovniku, u čast 70. rođendana prof. dr. sc. Iva Banca, a koji su zajedno izdali Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Na današnji dan rođen je prof. Ivo Banac: ‘Od šeste godine jedino što je radio je čitao povijest i politiku’

> Dr. sc. Andrea Feldman: Posljedice Putinove agresije na Ukrajinu za jugoistočnu Europu

Zbornik su predstavili urednici Marijana Kardum, asistentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i dr. sc. Stipe Kljaić s Hrvatskog instituta za povijest te novinarka i publicistica Višnja Starešina, izvijestilo je Hrvatsko katoličko sveučilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca našeg doba”

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić na počeku predstavljanja Zbornika Liber amicorum pozdravio je sve okupljene, apostrofirajući značaj Ive Banca kao jednog od najvećih hrvatskih intelektualca našeg doba.

Rektor je naglasio kako se nada da će proučavanje djelovanja i ideja profesora Banca poslužiti kao pogled u prošlost s misijom djelovanja u budućnosti te također naglasio ponos što je profesor Banac u zadnjem razdoblju svojega života bio profesor mentor na poslijediplomskom studiju povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zborniku radilo 25 autora

Marijana Kardum Zbornik radova nazvala je nastavkom razgovora s profesorom Bancem o povijesti i historiografiji i njezinoj inherentnoj interdisciplinarnosti. Istaknula je da je na zborniku radilo 25 autora.

Nakon uvodnog slova Andree Feldman i osvrta na međunarodnog simpozija održanog u Dubrovniku 2017. godine, u Zborniku su uslijedila pisma i obraćanja profesora Banca koja najbolje oslikavaju Bančeve poglede na povijest, politiku i društvo. Kardum je istaknula da je u glavnom dijelu zbornika sabrano 12 članaka i studija koji su se tematski i metodološki slijedili djelo Ive Banca.

„Najveći prorok u hrvatskoj javnosti“

U svojem je izlaganju Stipe Kljajić nazvao profesora Ivu Banca „najvećim prorokom u hrvatskoj javnosti“, budući da je vrlo precizno i otvoreno najavljivao rusku invaziju kojoj trenutno svjedočimo u Ukrajini. Istaknuo da je također da je profesor Banac svoja stajališta o Rusiji temeljio na velikom poznavanju ruske povijesti i kulture. Kroz nekoliko desetaka radova od 2014. do svoje smrti upozoravao je na opasnosti koje Rusija potencijalno može uzrokovati na Balkanu te je na korijene ruskoga problema ukazivao kritizirajući posebni ruski oblik tranzicije i prijezira prema Zapadu kao i Solženjicinov koncept altruističkog autoritarizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nevjerojatna moć sinteze, specifična oratorska i polemička strast i discipliniranost”

Višnja Starešina istaknula je da ju je predstavljani Zbornik podsjetio na vrijeme kada je kao dopisnica izvještavala s mirovnih pregovora 90-ih godina i spoznala da je jedino shvaćanje hrvatskog problema od strane svjetske javnosti proizlazilo iz knjige profesora Banca Nacionalno pitanje u Jugoslaviji. Starešina je istaknula Bančevu nevjerojatnu moć sinteze, specifičnu oratorsku i polemičku strast i discipliniranost te je povezala osobne susreta s profesorom Bancem s fragmentarnim ulomcima osobnih refleksija profesora Banca iznesenih u zborniku.

Značaj Bančeve ostavštine

Na koncu se na ostvarenju Zbornika Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Institutu za društvena istraživanja „Ivo Pilar“ i Hrvatskoj sveučilišnoj naknadi na ostvarenju zbornika zahvalila profesorica Andrea Feldman, udovica pokojnog profesora Banca, istaknuvši značaj njegove ostavštine u nastavku njegovog djelovanja kroz svoje studente i doktorande, njegovu proročku sposobnost, ali i činjenicu da nitko nije prorok u svojemu zavičaju te istaknula svoje uvjerenje da će Bančeva znanstvena djelatnost i doprinos ostati temelj proučavanja budućih generacija.

> Dr. sc. Andrea Feldman: Najgora Hrvatska bolja je od najbolje Jugoslavije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.