Predstavljena Arlovićeva knjiga o pravima nacionalnih manjina

Foto: fah

Disertacija ustavnog suca Mate Arlovića, pod naslvom “Pravo nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj”, koja komparativno analizira uređenja manjinskih prava u Hrvatskoj i drugim zemljama, predstavljena je u srijedu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi koja je autorova doktorska disertacija analizira se problematika nacionalnih manjina od ustavno-pravnog reguliranja njihovog položaja i prava do pitanja koja se odnose na priznavanje i prihvaćanje nacionalnih manjina te na njihov identitet, priopćio je HAZU.

Predsjednik Akademije Zvonko Kusić u pozdravnom je govoru kazao da možemo biti ponosni što je Hrvatska postigla “možda najveći stupanj” u zaštiti manjina te da smo “uspjeli da to pitanje ne bude političko, nego koliko je više moguće kulturološko i cilizacijsko, da multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost bude civilizacijska tekovina i bogatstvo”.

Recenzent knjige, profesor Arsen Bačić, rekao je da su u povijesti vlasti na manjine gledale kao na potencijalnom opasnost političkom jedinstvu i teritorijalnom integritetu neke zemlje, zbog čega su “reagirale elimizacijom razlika, što je uključivalo mjere asimilacije, uključujući i etničko čišćenje pa čak i genocid, ili zaštitom i promicanjem manjinskih prava”. U drugoj polovici 20. stoljeća, dodao je, prava nacionalnih manjina dolaze pod režim univerzalnih ljudskih prava, a nakon kraja hladnog rata došle su u fokus međunarodnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnost zaštite nacionalnih manjina za stabilnost, demokratsku sigurnost i mir u Europi istaknuo je recenzent profesor Zvonimir Lauc, podsjetivši da se knjiga predstavlja u trenucima kad su temeljne vrijednosti i načela ugroženi zbog izbjegličke krize.

Autor je kazao kako je želio upozoriti da je i danas moguće manipulirati i zloupotrebljavati nacionalne manjine. Plodno tlo za to je nepriznavanje i povreda njihovih prava, ali i situacija kad njihovi predstavnici potiču nacionalnu manjinu da traži status naroda ne prihvaćajući da su nacionalna manjina, istaknuo je Arlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.