Predstavljena “Enciklopedija Hrvatskoga zagorja”

Foto: Fah

Jednosveščano izdanje “Enciklopedije Hrvatskoga zagorja” predstavljeno je u srijedu u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zagorskoj Encikopediji govorili su ravnatelj akademik August Kovačec, urednici Božidar Brezinščak Bagola te Mladen Klemenčić, a izlazak izdanja su pozdravili i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić te župan krapinsko-zagorski Željko Kolar.

Po Barišićevim riječima, “Enciklopedija Hrvatskoga zagorja” je djelo u kojem su pohranjene identitet, kultura i znamenitosti Hrvatskoga zagorja. Encikopedija daje i širok uvid u važnu zemljopisnu cjelinu te prirodna obilježja Hrvatskoga zagorja, rekao je dodavši kako je Zagorje bogato umjetničkim i kulturnom baštinom.

Akademik Kovačec je istaknuo kako je Enciklopedija Hrvatskoga zagorja cijeli niz sintetičkih članaka koji na jedan vrstan način pokrivaju sva važnija pitanja Hrvatskoga zagorja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Enciklopediju je ušao cijeli niz osoba koje su imale važe uloge u životu Hrvatskoga zagorja, rekao je Kovačec dodavši kako je iznimno važan članak o demografiji Zagorja.

Naime, još donedavno je Zagorje bilo prepuno ljudi koji su punili gradove, Podravinu i Slavoniju pa i Štajersku, a danas, kako je rekao, Zagorje je demografski opustjelo. U njemu imamo sve, ali više nema ljudi, dodao je.

Bagola je podsjetio kako je projekt regionalne enciklopedije posvećene Hrvatskomu zagorju Leksikografski zavod pokrenuo na poticaj i uz potporu Krapinsko-zagorske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enciklopedija Hrvatskoga zagorja obuhvatila je 1947 natuknica odnosno približno 1000 stranica, rekao je te dodao da to odgovara opsegu nekoliko opsežnih monografskih izdanja i to različite tematike.

Po Bagolinim riječima, raspon obrađenih pojmova tematski se kreće od geologije i arheologije, obuhvaća prirodoslovna obilježja regije, podatke o naseljima i stanovništvu, etnografska i jezikoslovna obilježja, obavijesti o kulturnome stvaralaštvu i postignućima, bogatoj umjetničkoj i spomeničkoj baštini, nakladništvu i prosvjeti, politici i gospodarstvu te seže sve do sporta i zabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.