Predstavljena izdanja Male knjižnice DHK

Na predstavljanju izdanja Male knjižnice Društva hrvatskih književnika (DHK) izvijestili su danas da je uredništvo koje čine Maja Gjerek, Ivica Matičević i Antun Parešković pod vodstvom predsjednika DHK Božidara Petrača uredilo 28 knjiga i tako spasilo od zaborava sedam knjiga poezije, četiri znanstvene rasprave, dva romana i četiri eseja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje izdanje Male knjižnice i rad uredništva predstavio je urednik Ivica Matičević. Svojim radom učinili su pomak u objavljivanju proze i esejistike, pomogli oko organizacije međunarodnog simpozija Miroslava Krleže te uredili spomenuto ovogodišnje izdanje Male knjižnice koje broji 17 autora spašenih od zaborava čiji je član Marko Grčić za svog „Slijepog Argusa“ osvojio nagradu najboljeg hrvatskog eseja.

Osnovna tendencija uredništva  nije voditi se vlastitim interesima već spojiti ne isključivost, suvremenu književnost ali i ne zaboraviti velike predčasnike DHK, istaknuo je Petrač.

Matičević je rekao kako je u  suradnji potpore Grada i uz pozitivno ludilo uredništva Male knjižnice Društva hrvatskih književnika, u uvjetima nemoralnog književnog tržišta za povijest sačuvano sedamnaest autora koji će ili isčeznuti ili postati spomenici hrvatske kulture i pisane riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matičević je istaknuo i financijski problem rekavši kako „nažalost ništa bez novca“. Dodao je kako su bili prisiljeni biti lukavi kada prijavljuju projekt uređivanja knjige nadležnim institucijama. Stoga su, kako je rekao, prijavili  zvučnije autore koji redovito prolaze na natječajima kako bi pribavili novac i za uređivanje nepoznatih autora u kojima se skrivaju budući spomenici Hrvatske kulture te su tako ove godine uredili i “progurali” u izdavaštvo sedamnaest vrhunskih autora i stručnjaka lijepe riječi.

Urednica Maja Gjerek predstavila je autore poezije čija je djela uredila. Riječ je o egzistencijalnoj temi straha od smrti u zbirci pjesama Anđelka Vuletića „Pitanje čitatelju“, filozofskim i emotivnim trenucima poezije Ljerke Schiffler „Bdjenja“ te prividno jednostavnom, a duboko duhovnom najboljem hrvatskom pjesniku Danijelu Načinoviću u zbirci „Pjesme skrovitih čestica“.

Urednik Antun Pavešković predstavio je pak  tri etablirana imena pjesništva Lidiju Bajuk, Luku Paljetka, Zvonimira Baloga te vrhunske, ali nedovoljno cijenjene književne kritičare Tomislava Sabljaka, Davora Velnića te Marijana Varjačića koji je ujedno i zaslužan za novi termin „teatrozofije“ koji u sebi nosi filozofiju, književnost i kazališnu praksu,  a bez čije se knjige studenti dramaturgije ne smiju pojaviti na predavanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj predstavljanja, Lidija Bajuk,  zahvalila je uredništvu Male knjižnice DHK na „ovom velikom danu hrvatske književnosti“.

Matičević  se na kraju složio da je ovo korak malen za čovjeka, ali velik za Hrvate jer su „kao babice uspjeli dovesti do objavljivanja djela autora koji su budući spomenici hrvatske kulture“. 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.