Predstavljena prva znanstvena knjiga Siniše Kovačića „Online novinarstvo“

Knjiga
Foto: hkm.hr

U sklopu održavanja Međunarodne znanstveno-stručne konferencije iz područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija PR @ Media Days Mostariensis u Mostaru je u srijedu 17. studenog predstavljena prva znanstvena knjiga i sveučilišni udžbenik doc. dr. Siniše Kovačića „Online mediji – služenje javnosti ili podilaženje publici“ u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade i Sveučilišta u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući knjigu „Online novinarstvo“ u kojoj autor Siniša Kovačić uz teorijski okvir donosi istraživanje o utjecaju i funkcioniranju najčitanijih hrvatskih portala koji su prvi izvor informiranja, recenzenti knjige rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije prof. dr. Ilija Musa ističu i važnost vjerodostojnosti
samog autora knjige Siniše Kovačića.

 

Knjiga "Online novinarstvo"
Foto: hkm.hr

Kovačić razotkriva tehniku manipulacije medija

„Ova knjiga dolazi od svojevrsnog brenda Siniše Kovačića. To je osoba koja je prošla sve faze u novinarstvu, menadžmentu medija i informacija koja je sazrjela potpuno u profesionalnom smislu, a kao kruna tog sazrijevanja je došao briljantan doktorat i sjajan sadržaj te istraživanje koje je bilo vrlo zahtjevno. Dakle, ovu knjigu Online novinarstvo nije napisao no name i s te strane dolazi povjerenje prema sadržaju“, kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. Zoran Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štiteći etiku profesije Kovačić piše o manipulativnim aspektima novinarstva te razotkriva tehnike manipulacija, napominje Tomić i dodaje, kako je knjiga „Online novinarstvo“ odličan sveučilišni udžbenik koji je namijenjen svakome tko želi etički i profesionalno usvojiti ta načela da bi javno djelovao.

„Upravo činjenica da se u Hrvatskoj mjeri i čitanost i utjecaj svih portala pokazuje kako ipak i zakonodavni okvir Europske unije i same Republike Hrvatske pomaže u tome da se vidi koji su od tih portala vjerodostojni, a time i utjecajni“, kazao je predstavljajući knjigu prof. Ilija Musa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglašivačka industrija kao najveći pritisak na uređivačku politiku

Uz pregled relevantne svjetske literature, Kovačić donosi 418 pozivnih bilježaka, rezultate
analize sadržaja objava 10 hrvatskih news portala putem društvenih mreža Facebook i Twitter te dubinske intervjue s novinarima i urednicima koji kreiraju objave, pišu statuse, određuju naslove i biraju fotografije.

„Novinari i urednici koji rade u najčitanijih hrvatskim portalima, a pristali su na dubinski intervju, priznali su da najveći pritisci na sadržaj i uređivačku politiku dolaze od oglašivačke industrije. No, svi oni jasno razlikuju granicu između služenja javnosti i istinskog bavljenja novinarstvom od podilaženja publici i plasiranja clickbait objava“, kazao je autor knjige docent Siniša Kovačić.

Knjiga "Online novinarstvo"
Foto: hkm.hr

Siniša Kovačić dugogodišnji je poznati hrvatski novinar i urednik te bivši čelnik Hrvatske radiotelevizije u kojoj je radio više od 20 godina. Danas je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru te predavač na nekoliko hrvatskih poslovnih veleučilišta. Knjiga „Online mediji – služenje javnosti ili podilaženje publici“ predstavljena je online u studiju Sveučilišne televizije SUM TV u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Knjiga "Online novinarstvo"
Foto: hkm.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.