Projekcije novijih filmova za Međunarodni dan animacije

Foto: fah

Međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA Hrvatske u subotu i nedjelju obilježava Međunarodni dan animacije u kinu Tuškanac, gdje će se u dvije projekcije prikazati recentna produkcija kratkih animiranih filmova hrvatskih autora i producenata iz protekle dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program donosi trinaest profesionalnih filmova i sedam filmova studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a nakon projekcija posjetitelji će moći razgovarati s autorima.

Među njima su i brojni festivalski vrlo aktivni i nagrađivani filmovi, “Aerodrom” Michaele Müller, “Ježeva kuća” Eve Cvijanović, “Manivald” Chintis Lundgren, “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja, “Posljednji izazov” Božidara Trkulje, “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić, “Trip” Marka Meštrovića.

Prikazat će se i “Medo Trapavko” Tomislava Gregla, “Utjecaji” Petre Balekić, “Haron” Alena Vukovića, “Astronaut od perolaka” Dalibora Barića, “Naši problemi” Ivana Radovića, “Proces” Lucije Bužančić, “10” Paule Konjušić, “Neposlušne” Maše Udovičić i Juliane Kučan, “Periferija” Leone Kadijević, “Plutanje” Gorana Radoševića, “Šumska bajka” Franka Dujmića, “Treći zakon” Gorana Radoševića i “Bamwise Fury” Katrin Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program u nedjelju počinje radionicom za djecu od 7 do 12 godina, na kojoj će se izrađivati optičke igračke “Animacije bez kompjutera”.

Nakon radionice slijedi projekcija sedam domaćih kratkih animiranih filmova za djecu – “Medo Trapavko” Tomislava Gregla, “Pingvin Gašpar” i “Smijuljica” Ivane Guljašević, “Koya – Leteća bilježnica” i “Koya – Razigrani autić” Kolje Sakside, “Ježeva kuća” Eve Cvijanović, i “Plavo nebo” Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik Huseinović.

Za kraj je ostavljena projekcija dugometražnog animiranog filma “Moj život kao tikvica” Claudea Barrasa o dječaku koji spletom nesretnih okolnosti ostaje sam na svijetu, nakon čega je prisiljen u domu za djecu pronaći novi razlog za radost i ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan animacije slavi se u pedesetak država na 28. listopada, u čast prve projekcije animiranog filma u jednom pariškom kinu.

Projekcijama animiranih filmova, radionicama i izložbama obilježava se proteklih petnaest godina, s ciljem promocije umjetnosti animacije.

Organizator programa u Zagrebu je ASIFA Hrvatske, uz suradnju Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac, a sufinancirao ga je Hrvatski audiovizualni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.