Prvi festival komorne glazbe “Stradun Classic” s vrhunskim glazbenicima

Foto: fah

Prvo izdanje festivala komorne glazbe “Stradun Classic” u organizaciji Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i dubrovačke klarinetistice Marije Pavlović održat će se u Dubrovniku u travnju i rujnu ove godine, a okupit će niz vrhunskih izvođača klasične glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Pavlović je na najavnoj konferenciji za medije u utorak u Dubrovniku izjavila kako je ideja o festivalu započela njenim snom o dobroj i kvalitetnoj glazbi u Dubrovniku.

“Taj se san sada ostvario i zbog toga sam vrlo sretna. Ideja ‘Stradun Classica’ je da gosti umjetnici sviraju komornu glazbu s orkestrom, ali i s članovima orkestra, po čemu je festival jedinstven”, istaknula je Pavlović.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat istaknuo je kako se festivalom želi ispuniti ‘rupu’ u glazbenoj ponudi grada u komornoj glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša sugrađanka Marija Pavlović imala je sličnu ideju, a mi smo podržali njezin koncept i njene prijatelje, velik broj umjetnika koji želi svirati u Dubrovniku”, rekao je Milat.

Austrijski dirigent Christoph Campestrini izrazio je zadovoljstvo zbog sudjelovanja na festivalu.

“Ovaj komorni festival dio je šire suradnje s našim međunarodnim festivalom ‘Dubrovnik u pozno ljeto’ i jako sam sretan zbog ove suradnje. Pripremili smo jako zanimljiv program”, istaknuo je Campestrini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski fagotist Pieter Nuytten smatra kako je sinergija Grada, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i komorne glazbe sjajna stvar te da će festival biti jako lijep i za publiku i za orkestar, dok je slovenski hornist Boštjan Lipovšek dodao kako su za dobru atmosferu i glazbu potrebni ugodni ljudi, dobri glazbenici i lijepa okolina, a Dubrovnik to sve ima.

U prvom ciklusu, od 6. do 11. travnja, uz Mariju Pavlović i Dubrovački simfonijski orkestar nastupit će britanski oboist Tom Owen i violinist Daniel Rowland, belgijski fagotist Pieter Nuytten, slovenski hornist Boštjan Lipovšek i kontrabasist Zoran Marković te francuska čelistica Maja Bogdanović, dok će u drugom dijelu, od 4. do 14. rujna, dubrovačka publika čuti hrvatske glazbenice, pijanisticu Martinu Filjak i čelisticu Moniku Leskovar. Dirigenti na festivalu bit će Austrijanac Christoph Campestrini, Darrell Ang iz Singapura i naš Tomislav Fačini.

Festival “Stradun Classic” održat će se u suradnji s Gradom Dubrovnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.