U Puli otkriven spomenik mađarskim mornarima, žrtvama iz Prvog svjetskog rata

FaH

Svečanost otkrivanja spomenika postavljenog u znak sjećanja i na spomen mađarskim mornarima, žrtvama iz Prvog svjetskog rata održana je u subotu na pulskom Mornaričkom spomen-groblju u nazočnosti zamjenika predsjednika mađarske Vlade Zsolta Semjena i drugih gostiju i uzvanika, među kojima je bio i mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Jozsef Magyar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuto na svečanosti, prošle je godine mađarski parlament 10. lipnja proglasio danom sjećanja na mađarske pripadnike ratne mornarice te je slijedom toga zatražio od Vlade da u spomen na poginule mađarske pripadnike ratne mornarice tijekom Prvoga svjetskog rata podigne spomenik u Mornaričkom spomen groblju u Puli.

Izrazivši zadovoljstvo svečanošću u Puli te zahvalivši se pulskim gradskim vlastima, zamjenik predsjednika mađarske Vlade Zsolt Semjen kazao je kako je bila dužnost Mađarske odati počast, kako je rekao, “onima koji su kroz burne godine dali svoje živote i sada počivaju u neoznačenim grobovima”.

“Na stotu obljetnicu Prvoga svjetskog rata, kada se cijeli svijet prisjeća istih događaja i mi moramo pustiti svoj glas. Povijest uvijek pišu pobjednici, no svaka strana diže spomenike svojim junacima. Ako želimo pisati dobre udžbenike o svojoj povijesti, mislim da je sada pravi trenutak da to učinimo”, istaknuo je Semjen prisjećajući se kako su se za vrijeme mađarske povijesti, granice često mijenjale, a država se, kako je rekao, “raspala na tri djela”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Neki narodi svoje spomen dane obilježavaju kao dane pobjede. Naš mađarski kalendar je nažalost pun tužnih dana, no pripadnici mađarske ratne mornarice, neovisno o tome, dokazivali su svoju hrabrost tijekom Prvog svjetskog rata a jedini svjedok je more, njihovo neoznačeno mjesto”, poručio je Semjen.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Jasen Mesić naglasio je kako Hrvatska drži do pijeteta prema poginulima u povijesnim događajima koji su se odvijali na hrvatskom prostoru.

“Hrvatska ima vrlo dobre zakone koji tretiraju i plave grobnice, potonule brodove iz razdoblja Austro-ugarske monarhije i time dodatno daje svoj pijetet. Današnji dan je dan kada je 1918. godine potopljen najveći brod na istočnoj obali Jadrana St. Istvan, austrougarski bojni brod na kojemu je poginulo devedesetak ljudi, a posadu su sačinjavali i Mađari i Hrvati”, istaknuo je Mesić dodavši kako je na neki način on posebno zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da time možemo biti ponosni. Na međunarodnom planu UNESCO također potiče svoje članice, pa tako i Mađarsku i Hrvatsku, da posvete dužnu pozornost uspomeni na prvi svjetski rat pa i ovaj je događaj doprinos tome”, zaključio je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.