Radovi hrvatskih umjetnica na izložbi u Beču

Foto: Thinkstock

Izložba “Prirodoslovlje – na tragovima političkog” koja obuhvaća više od stotinu umjetničkih radova 35 austrijskih i međunarodnih umjetnika te izložba američkog suvremenog slikara Marka Diona otvaraju se u petak navečer u Muzeju suvremene umjetnosti zaklade Ludwig (MUMOK) i Prirodoslovnom muzeju (NHM) u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među stotinjak radova na izložbi “Prirodoslovlje” nalaze se i radovi dviju hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković i Sandre Vitaljić. Predstavljena su djela umjetnika od 1960-tih godina do danas.

“Ovo je izložba o prirodi i povijesti, umjetnički protagonisti u njihovim umjetničkim djelima kritički prikazuju prirodne procese u dinamici, promjene u prirodi i kroz povijest te utjecaj na društvene procese u kontekstu suvremenih zbivanja”, rekao je na konferenciji za novinare u muzeju MUMOK kustos izložbe Reiner Fuchs.

Na izložbi postavljenoj na tri kata muzeja zastupljene su umjetničke instalacije, videoinstalacije, ulja na platnu, akrili, skulpture, fotografije, publikacije, kolaži i drugi izlošci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnici se u svojem izričaju kritički bave temama kolonijalizma i njegovih posljedica, totalitarnim ideologijama, ratnim zbivanjima, sukobima, kao i promjenama političkih sustava.

“Izložba u ovom našem nemirnom i turbulentnom vremenu ima veliku aktualnost i pruža nova i zanimljiva otkrića a djela su u dijalogu s prostorom muzeja”, naglasila je direktorica MUMOK-a Karola Kraus.

Posebno je pozdravila suradnju MUMOK-a i susjednog Prirodoslovnog muzeja u kojem će se istodobno večeras otvoriti izložba djela američkog suvremenog slikara Marka Diona (1961) koji se u svom umjetničkom radu posebno bavi temom životinja odnosno transportom životinja za klanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbe ostaju otvorene do 14. siječnja 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.