Sedlar: Naslovnica Vjesnika je autentična i prikazuje nakaznu logiku ondašnjeg sistema

Redatelj filma “Jasenovac – istina” Jakov Sedlar opovrgnuo je da je u filmu koristio fotomontažu naslovnice Vjesnika iz svibnja 1945. istaknuvši kako je riječ o autentičnoj naslovnici “koja pokazuje svu nakaznu logiku sistema u kojemu je nastala”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sedlarovu filmu koji je nedavno premijerno prikazan u Hrvatskoj, prikazana je naslovnica Vjesnika iz svibnja 1945. godine na kojoj je otisnut naslov “Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava je donijela do Zagreba”, a za koju portal Lupiga tvrdi da je falsificirana, odnosno da je zapravo riječ o naslovnici Vjesnika od 15. svibnja 1945. na kojoj je otisnut isti članak, ali uz drugi naslov i koja se može pronaći u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Sedlar kaže kako je naslovnica prikazana u filmu specijalno izdanje Vjesnika koje nije pronašao u Zagrebu, u NSK nego, kako navodi, “na jednom drugom mjestu”.

“Bez obzira što ona iz današnje perspektive može izgledati čudno, ona je autentična i pokazuje svu nakaznu logiku sistema u kojemu je nastala”, odgovorio je Sedlar na Hinin upit da prokomentira tvrdnje da je u svojem filmu objavio falsificirani dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će “uskoro biti u prilici pokazati javnosti još neke originalne dokumente koji su iz današnje perspektive smiješni, ali su stvarno tiskani u tom, za mnoge Hrvate, tragičnom vremenu”.

Tvrdeći da je riječ o falsificiranom dokumentu, portal Lupiga, uz ostalo, navodi da je tekst objavljen ispod obaju naslova isti, no da po sadržaju ne odgovara naslovu prikazanom u filmu, font prikazane naslovnice ne odgovara fontu koji je Vjesnik koristio u to vrijeme, a praznine oko naslova su velike i netipične za to doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.